30 Ocak 2008

Rufus Does Judy At Carnegie Hall


Uzun süredir bir konser kaydı beni bu kadar çabuk ve yoğun bir şekilde etkilememişti!

Rufus Wainwright, folk dünyasının genç prensi (!!) Rufus, bundan iki yıl önce New York'daki ünlü Carnegie Hall'da bir konser veriyor. İki saate yakın bu konserde 1930'lardan 50'lere birçok pop, caz ve swing klasiğini seslendiriyor. Ama tabi burada "ufak" bir ayrıntı var atlamamamız gereken. Bundan 40 küsür yıl önce ve aynı mekanda ünlü şarkıcı (ve aktris) Judy Garland unutulmaz bir konser vermiş - "Judy Garland At The Carnegie Hall". Garland'ın verdiği bu konser (ve tabiki kaydı) yıllar boyunca unutulmuyor ve günümüzde bile raflarda yerini buluyor. İşte Rufus da 2006'daki Carnegie Hall konserinde, 1961 yılındaki bu efsanevi konseri tekrarlıyor bir anlamda.

Rufus'un Judy'ye saygı duruşu sayılabilecek bu albüm cidden her iki sanatçıyı da sevenlerin koleksiyonunda bulunması gereken, hatta durmaktan ziyade sıkça ve zevkle de dinlenebilecek bir albüm. Zaten oldukça eğlenceli bir konser ve aslında bazı yerlerde neler olduğunu sadece duymak da yetmiyor - insanların nelere güldüğünü, Rufus'un o şarkıları söylerken neler yaptığını, aralardaki konuşmalar sırasındaki mimiklerini falan da merak ediyor insan. Ama kayıt bu hali ile bile baştan sona koyup bir seferde dinlemek için yaratılmış.

Bu arada, unutmadan söyleyelim, bu konserin aynısı olmasa da bir benzerinin, Londra konserinin DVD kaydını da bulmanız mümkün.

MIDEM'in düşündürdükleri...




Bu sefer bir de müzik endüstrisi ile ilgili bir ufak not koymaya karar verdim blog'da. Zira bu hafta müzik endüstrisinde MIDEM haftası. Midem aslında plak şirketlerinin fuarı, onların oyun bahçesi - idi. Ama son yıllarda sektördeki değişimler plak şirketlerini ciddi bir şekilde çarpınca Midem de değişti. Mesela bu yıl Midem'in konser programı geçen yıllara çok daha hareketli ve bereketliydi (tüm konser programını şuradan indirip görebilirsiniz).

Midem'den bahsettiren diğer önemli olay ise kayıtlı müzik endüstrisini bir anda hop oturtup hop kaldıran QTrax balonu oldu. Qtrax aslında ücretsiz (reklamlarla yaşayan) bir müzik indirme sistemi / sitesi olacaktı. Ama en nihayetinde kelimenin tam anlamı ile "ölü doğan" bir proje oldu. Midem'de açılışı şaşalı bir şekilde ilan edilen program, dört büyük plak şirketinin (onların icazeti alınmadığından) anında itirazları yüzünden açılamadı.

Ancak aynı sıralarda bir başka müzik servisi ile ilgili açıklamalar ve çalışmalar devam ediyordu: dört büyüklerden Universal ile cep telefonu üreticisi Nokia, "Comes With Music" isminde bir sistemi pürüzsüz hale getirmekle uğraşıyorlardı. Bu, satılan her Nokia cep telefonu ile bir yıllık (ve sınırsız) müzik indirme imkanı sağlayacak bir proje. Plak şirketi de burada satışlardan ufak bir pay alarak kar edecek. Sektörü yakından takip eden blog yazarlarına göre bu sistemin başarı şansı daha yüksek zira bu tür hizmetleri tüketiciye ne kadar hissettirmeden yaparsanız o kadar başarılı olursunuz diyorlar. Açıkcası ben de bu görüşe yakınım - özellikle yurtdışında wi-fi servislerinin de giderek geliştiğini düşünecek olursak.

Bakalım, zamanla hanyayı & konyayı anlayacağız herhalde. Ama durumun netleşmesi için en azından bu yılın sonunun beklememiz şart görünüyor.

29 Ocak 2008

22 Ocak - These New Puritans


Bugünkü program ile ilgili yazıma Cannes'da düzenlenen müzik fuarı MIDEM ile başlayacaktımki "ne yapıyorum ben" dedim kendi kendime. Vee tabi bunu bir başka başlığa bırakıp müziğin kendisine geri döndüm! Bu haftaki programın açılış parçası, kafayı numeroloji, mistisizm ve piramitler ile bozmuş (görünen!) bir İngiliz beşliye ait. Vokalleri ile "çağdaşları" Prinzhorn Dance School ve dolayısıyla The Fall'a benziyorlar. Ama müzik olarak PDS ile pek alakaları yok, oldukça hareketli, synth + rock gitarları içeren, zengin neşeli bir müzik yaptıkları. Tam İngiliz ama espirili bir İngiliz! Elvis isimli parçaları biraz sahne korkusunu anlatıyor, biraz da neden bahsettiğini bilmeyen gruplar ile dalga geçiyor gibi - buna kendileri de dahil olabilirler mi acaba?!! İyi eğleceler! :)

ps. Sub Pop'dan üçüncü albümünü yayınlayan The Helio Sequence'e dikkat!

Alçak Basınç - 22 Ocak 2008
http://www.sendspace.com/file/q8vdig

These New Puritans
Elvis

Late Of The Pier
Bathroom Gurgle

Dirty Projectors Six Pack
Xiu Xiu
Under Pressure (w. Richard Gira)

Johnossi
Execution Song

Operator Please Crash Tragic
Enon
Sabina

Blood Red Shoes
It's Getting Boring By The Sea

The Helio Sequence
The Captive Mind

MGMT
Kids

Tobias Fröberg
What A Day

Tom Tyler The Crippled Diode
Boards Of Canada
Telephasic Workshop

Skream
Rutten

Tepr
Minuit Jacuzzi (dATA Remix)
.

24 Ocak 2008

gariplik

Arkaplanımı kaybettim, hükümsüzdür?

Evet, sebebini bulamadım bir türlü ama blog'un arkası bembeyaz oldu. Hem de arkaplan html ayarları ile de oynamamıştım aslında. Varsa bu işten anlayan bir el atsın, hayır dualarımı alır valla :)

23 Ocak 2008

22 Ocak - People Press Play

Yılın ilk albümleri birer birer dökülmeye başladı. Cat Power'ın yeni albümü Jukebox'ın reklamı hem Plan B'de, hem de Q'da arka kapaktaydı (ama çizdiği imaj itibariyle daha çok Marie Claire'den fırlamış bir hali var bu reklamın). Xiu Xiu'nun üçüncü albümü Women As Lovers ise Patrick Wolf veya Of Montreal gibi grupları hatırlattı bana. Ama tabi ne varsa eskilerde var!!

Bu hafta programa pek bir funky başladım ve sonlara doğru oldukça sakinleştik - tam bir geceyarısı programı! Sanırım uzun bir süredir dinlemediğim People Press Play grubu haftanın grubu idi. Morr Music'ten yine pek tatlı bir grup işte! Haftaya daha da yeni albümler ile buluşmak üzere! :)


Alçak Basınç (22 Ocak 2008 sayısı)

http://www.sendspace.com/file/leiudq

Lotterboys Blazer
Behind The Wizard's Sleeve Get Ready To Fly
!!! Intensify
Major Swellings Spit & Dip
Paul Weller From The Floorboards Up
Sambassadeur Subtle Changes
Envelopes My Fren
Efterklang Mirador
People Press Play These Days
Mellowdrone Oh My
Stars The First Five Times (The Russian Futurists Remix)
Catpower Silver Stallion
Xiu Xiu No Friend, Oh
Gorillaz Hong Kong

15 Ocak 2008

15 Ocak - Eurosonic Özel Programı!


Geçen haftasonu Hollanda'da gerçekleştirilen Eurosonic festivaline katıldım. Bugünkü Alçak Basınç programı da Eurosonic'e ayrılmış oldu. Çok güzel konserler izleme fırsatı buldum, haliyle onlardan bahseden bir program yaptım. Hemen en beğendiklerimi sıralayayım:

En samimi sahne: Soko (bonus: en çok soyunan sanatçı - üç kat çıkardı!)
En çılgın grup: Reverend And The Makers
En maymun müzisyen: Does It Offend You, Yeah'nin MC'si (oraya buraya asılıp durdu)
En eğlenceli konser: Calvin Harris (sanırım - Does It.. konseri de süperdi aslında)
En sıkı DJ seti: The Bloody Beetroots (uf uf uf uf...)

Alçak Basınç 15 Ocak 2008
www.alcakbasinc.com/radio/AB_(2008_01_15).mp3

Soko I'll Kill Her
The Dø
On My Shoulders
Aaron U-Turn (Lili)
Those Dancing Days
Tasty Boy
Robyn
Who's That Girl
Jakobinarina
This Is An Advertisement
Reverend And The Makers
He Said He Loved Me
Chrome Hoof
Pronoid
Sunshine Top! Top! The Radio!
The Ting Tings That's Not My Name
Calvin Harris
Merry Making At My Place
The Whip
Trash
The Bloody Beetroots Mac Mac
Who Made Who
Hello, Empty Room
I'm From Barcelona We're From Barcelona

Ve tabi konserlerden fotoğraflar: Yukarıdaki üç foto sırasıyla Jakobinarina, Calvin Harris ile kendinden geçen seyirciler ve Calvin Harris şeklinde. Aşağıda ise soldan sağa Soko, Olafur Arnalds, I'm From Barcelona ve Yelle yer alıyor.


09 Ocak 2008

8 Ocak: MGMT


Yılbaşından sonraki - daha önce kaydedilen 1 Ocak programını saymıyorum - ilk Alçak Basınç az önce yayınlandı. Oldukça hareketli bir program oldu, yeni yıla hızlı bir başlangıç, çok iyi! Açılış parçamız aynı zamanda haftanın grubuna ait, MGMT. "Management" okunuyor kolaylıkla tahmin edebileceğiniz üzere. Connecticut'lı bir grup, geçen yılın sonlarına doğru isimlerini duyurmaya başladılar. Ama hızlı da yükseldiler, ilk albümleri ocak başlarında piyasaya çıkacaktı, Oracular Spectacular adını taşıyor. Biraz avant-indie-rock, biraz elektronik sesler, oldukça pop melodiler, bazı bazı glam rock falan. Prodüktörleri zamanında Flaming Lips için de çalışmış, zaten onları da hatırlatıyorlar biraz. Ama daha eski, daha derin birşeyler var bu grupta. Hmm, biraz düşünmem lazım ama bulacağız bakalım.

Ama diğer bazı grupları da atlamamak lazım. Mesela her dinlediğimde daha çok sevdiğim Black Moth Super Rainbow'un parçasını kesinlikle tavsiye ederim, hele ki Boards Of Canada'yı özlediyseniz (ilaç gibi gelecek valla!) Bir diğer bomba da The Gossip'in Yr Mangled Heart parçasının Guns'n'Bombs remixi. Yeter artık The Gossip diyen var mı acaba? Bunun için yan tarafta bir anket açayım aslında :) Haftaya görüşmek üzere!

8 Ocak Alçak Basınç Programı:
http://www.sendspace.com/file/erkihk (128kbps ile kaydedilmiştir, 54mb)

MGMT
Time To Pretend
Friendly Fires On Board
The Gossip Yr Mangled Heart (Guns'n'Bombs Trashbags Remix)
Ghosts The World Is Outside (Stellastarr Remix)
David Dondero When The Heart Breaks Deep
The Courteeners No You Didn't, No You Don't
The Ting Tings Fruit Machine
The Black Ghosts The Repetition
Prinzhorn Dance School
No Books
Radiohead Reckoner
Black Moth Super Rainbow Rollerdisco
Hawkwind The Aubergine That Ate Rangoon
The Human League Things That Dreams Are Made Of
Chromatics In The City