23 Aralık 2009

22 Aralık - 2009'un kimi "arada kaynayan"ları

Yılın son haftaları itibariyle yılsonu listeleri yapmaları beklenir herkesten. Bu konuda düşündüklerimi geçen yılbaşı öncesi ifade etmiştim. Fikir değiştirmiş değilim, hatta bu sene bu konuyu tamamıyla pas geçmenin keyfi içindeyim, en ufak bir sıralama bile yapmadım.

Neyse, geyik bir yana, bu programda başka türlü bir 2009 seçkisi yaptım ama. Yıl içinde dinleyip de (veya dinlemeyip de!) yeterince farkına varamadığım, gözümden kaçmış, dikkatimi çekmemişken son anda farkettiğim bazı gruplara yer verdim. Hepsi güzel albümlerden hoş şarkılar. Ama işte, binlerce albümün çıktığı bir yıl içerisinde, kimbilir daha neler kaçırmışızdır zaten...

Hemen kısa bazı notlar vereyim:
* Vazgeçtim, kısa not falan vermeyeceğim bu sefer.
* Evet, kusura bakmayın :)

Bu arada, şimdiden söylemiş olayım, gelecek hafta yine bir konuğum olacak - kendisini aynı zamanda Bedük'ün ekibinden de tanıyor olabilirsiniz - Multitap grubundan Selim Sümer!

Aralık 2009 Alçak Basınç


Atlas Sound (feat. Noah Lennox) Walkabout
Neon Indian Psychic Chasms
Yeasayer Ambling Alp
These New Puritans We Want War
Portishead Chase The Tear
Future Of The Left The Hope That House Built
The White Stripes It's True That We Love One Another
Queen Fat Bottomed Girls
Sharon Jones & The Dap Kings Be Easy
Animal Collective What Would I Want Sky
2562 Like A Dream
The Knife Girls' Night Out
Phoenix 1901 (Saycet Remix)
Girls Hellhole Ratrace
Regina Spektor Eet
.

19 Aralık 2009

15 Aralık - Portishead

Bu haftaki program biraz anonssuz oldu, zaten buraya da oldukça geç koydum yine. Ama kısa bazı notlarım var kesinlikle:

* Şu Lee Fields şarkısı, Daptone Gold isimli bir derleme albümden. Albümü yayınlayan Daptone Records ise son zamanlarda karşılaştığım en ilginç plak şirketlerinden biri. Özellikle Soul, Funk, Gospel ve Afrobeat tarzları üzerine uzmanlaşmış ve format olarak ekseriyetle plak yayınlayan, tam anlamıyla oldschool bir şirket. Kendileri hakkında yazdıklarına bakılırsa işlerini büyük bir aşk ile yapıyorlar ve çok da hoş müzikler yayınlamaktalar. Gelecek hafta bunlardan bir tane daha gelecek kesin!
* The Bookhouse Boys, İngiltere'den oldukça güzel bir grup, derin bir vokal, hafif Americana sound'lu, güçlü bir müzik. Bir dinlemenizi tavsiye ederim.
* Twinkranes'in yeni şarkılarını çalmak için albümünü ısmarladım ama mp3 olarak mı satın alsaydım diye sabırsızlık belirtileri de göstermiyor değilim. Ayrıca işin ilginci, P2P kaynakları üzerinden de bulunamıyor bu albüm. Hayret!!
* Portishead'in yeni şarkısı Chase The Tear, neredeyse techno olmuş! Ayrıca çok güzel de olmuş, başı sonu biraz belirsiz, hafif demo tadında ama olsun.


15 Aralık 2009 Alçak Basınç



Fever Ray If I Had A Heart
Memory Tapes Green Knight
Darkstar Aidy's Girl Is A Computer
The Asteroids Galaxy Tour The Sun Ain't Shining No More
Fools Gold Surprise Hotel
The Natural Yogurt Band Chit Chat
Lee Fields Could Have Been
Edwyn Collins Gorgeous George
The Bookhouse Boys Dead
Snow Patrol Crazy In Love
Future Of The Left throwing Bricks At Trains
Twinkranes Fizz Not Feedback
Portishead Chase The Tear
.

09 Aralık 2009

8 Aralık - Proudpilot & Jonsi

Bugünkü programda benim için ilginç bir sürü parça vardı aslında. Mesela, birkaç hafta önce Ekin Sanaç'ın bana ilk kez dinlettiği CFCF'in How Bizarre yorumu. Sonra İsveç'ten Nicolas Makelberge, kendisi buradaki şarkısının da yer aldığı albümünü 2006'da çıkarmış. Pek güzel bir space / balearic disco çalışması, tam böyle Aeroplane veya Lindstrom hayranlarına göre. Plastiscines var bir de, bir takım Fransız hatunlardan kurulu pek güzel bir punk/rock grubu. Onların burada çaldığım Barcelona isimli şarkılarının pek güzel birkaç remix'i de olduğunu söylemiş olayım arada.

Ama özellikle beni etkileyenlere gelirsek, ilki Jonsi olsa gerek. Hafif Müzik'te detaylı olarak yazdım aslında ama kısaca tekrarlayacak olursak, Jonsi Sigur Ros'un vokalisti olur ve geçen sene erkek arkadaşı Alex ile yayınladığı Riceboy Sleeps'i takiben, önümüzdeki mart ayında tamamen kendi çalışmalarından oluşan bir albüm yayınlayacakmış. Bu programda çaldığım şarkı da orada yer alacak parçalardan. Web sitesine de bir göz atın: jonsi.com

Programın diğer önemli grubu ise - aslında albümlerini fazlasıyla gecikeli olarak dinlediğim - Proudpilot. Bu albüm, Peyote'nin plak şirketi olan Peyote Müzik tarafından yayınlanan ikinci albüm ve Monsters exist adını taşıyor. Ekin ve Pınar Üzeltüzenci ve Kaan Akay'dan oluşuyor ekip, zaten Peyote'nin takipcisi iseniz büyük ihtimalle bu grubu duymuş / dinlemişsinizdir. Albümü çok beğendim ben. Şarkılarına bir sürü güzel remix de yapılabilir diye geçti aklımdan. Hepsi içinde en sevdiğim de programda çaldığım O.B.D. oldu sanırım. Bu arada, yukarıdaki foto Berlin'de geçenlerde verdikleri konserden (sanırım ondan- Berlin'de ilk kez çalıyorlardı galiba). myspace.com/proudpilot


8 Aralık 2009 Alçak Basınç


Jonsi Boy Lilikoi
The Shoes (feat. Primary 1) People Movin' (Toma's Remix)
CFCF How Bizarre (OMC cover)
Nicolas Makelberge So Young
OMD Electricity
The Crêpes Cassette
The Phenomenal Handclap Band The Martyr
You Me At Six The Consequence
Proudpilot O.B.D.
The Horrors Sea Within A Sea
Final Fantasy Lewis Takes Action
Eivind Aarset Cameo
Plastiscines Barcelona
The White Stripes Rag & Bone

03 Aralık 2009

28 Kasım - The Crêpes ve Paralel Evren

Geçen haftalardan bir program, biraz gecikmiş olarak şarkı listesini ve dinleme linkini ekliyorum. Özellikle Paralel Evren isimli ilginç bir yerli grubumuzu çalmıştım, o yüzden atlamamak istedim bunu.

Paralel Evren, İstanbul'lu genç bir grup, dört kişiden oluşuyor ekip. Pek fazla konser vermiyorlar, belki de veremiyorlar. Ama müziklerini çok beğendim ben. Her açıdan mükemmel olmayabilirler ama anlaşılan ne yapmak istediklerini biliyorlar ve onu da güzel yapmışlar. Ayrıca kayıtlarını da oldukça başarılı buldum, enstrüman seslerindeki temizlik derli topluluk da oldukça etkiledi beni. Ocak ayı içerisinde bir Peyote konseri olabilirmiş ama, bakalım merakla bekliyorum, olursa gideceğim. Myspace sayfaları myspace.com/paralelevren şeklinde.

Diğer bahsedeceğim grup ise The Crêpes, onlar ise İsveç'ten. Aslında İsveç alternatif müzik camiasını takip edenler için tanıdık sayılabilecek iki ismin bir araya gelmesinden oluşmuş bu grup: The Studio'dan Dan Lissvik ve The Embassy'den Fredrik Lindson. Yaptıkları müzik bence tam İsveç indie-folk sound'u. Böyle tertemiz akustik gitar soundları, birazcık synth, sempatik vokaller, adamı dövmeyen, sevgiyle yaklaşan ritimler vs vs. Beğenerek dinliyoruz kısacası :) Onların myspace adresi ise myspace.com/thecrepes.


28 Kasım 2009 Alçak Basınç


Hurts Wonderful Life
Bibio Jealous Of Roses
Happy Mondays God's Cop
A Certain Ratio Shack Up
SL2 On A Ragga Tip
Sofa Surfers Gutcut U.D.H.W
Mulatu Astatke & The Heliocentrics Cha Cha
Get The Blessing Einstein Action Figures
Paralel Evren Geçiş
El Perro Del Mar L Is For Love
The Crêpes What Else
Fan Death Veronicas Veil
Daniel Merriweather Could You
Efterklang Mirador
Isan Recently In The Sahara