25 Mayıs 2010

25 Mayıs - Freshtival ve Sakareller

Bu aralar (İstanbul'da yaşıyorsanız) her tarafta Miller Freshtival afişlerini görüyorsunuzdur. Şahsen bu çorbada tuzu olan biri olarak tabi mutlu olmuyorum desem yalan olur. Ufak tefek ama güzel bir festival, bir gün ve gece içinde farklı (ama aslında yakın) türlerden 6 grup sahne alacak, bir de DJ'ler var tabi. Mika'nın şovunu izlemek, The Raveonettes'i büyük bir sahnede bütün karizmasıyla görmek falan, keyifli olacak :) Freshtival'in web sitesine hala bakmadıysanız bir göz atmanızı tavsiye ederim şimdiden. www.millerfreshtival.com

Bu akşamın grubu ise Sakareller idi. Tee 3-4 yıl öncesinden hatırlarım kendilerini, isimleri ile dikkatimi çekmişlerdi ilk sanırım (hala da bu ismi duydukça kulaklarım dikiliyor nedense). Peyote Müzik'den ilk albümlerini, "Beş Dakika Daha"yı yayınlamışlar. Albüm "Türkçe sözlü alternatif rock" ifadesini tam anlamıyla karşılıyor. İlginç ve kısa şarkı sözleri var grubun, kimi zaman klasik rock'a yaklaşıyor, kimi zaman 9/8'lik ritimler ile bambaşka birşey oluyor. Albümün yapımında Replikas ekibinden üç ismin imzası varmış (Barkın, Burak ve Metin) ve oldukça da güzel temiz bir prodüksiyon olmuş. Ama diğer taraftan prodüksiyondaki bu yoğun Replikas etkisinden midir nedir, Sakareller'in sound'u Replikas'ı hatırlatıyor hemen. Belki bunun bir sebebi de Replikas'ın kendilerine örnek aldıkları gruplardan biri olması olabilir tabi. Sakareller sıkça Peyote'de sahne alıyor, arada bir iki kere baştan sona olmasa da izlediğimi hatırlıyorum onları, güzel konserlerdi. Albümün yayınlanması ile isimlerini daha sıkça duyacağız sanırım.

Bu arada, Peyote Müzik'in de ismini artık sıkça duyacağız zira sadece Sakareller'i değil, başka üç ayrı grubun daha albümlerini yayınlamaya hazırlanıyorlar. Bunlardan biri ünlü Nekropsi'nin yeni albümü "Nekropsi 98" olacakmış. Sonra biraz daha yeni ekiplerden Ricochet ve DDR'nin yeni albümleri de sırada. Haftaya sanırım Ricochet ile devam edeceğiz Peyote Müzik albümlerine.

Unutmadan, bu hafta fazla değinemedim ama haftaya Olafur Arnalds focus'u yapmak şart oldu...

25 Mayıs 2010 Alçak Basınç
Emeralds
Candy Shoppe
65daysofstatic
Piano Fights
The Mercury Program
Chez Viking
The Phenomenal Handclap Band
All Of The Above
The Raveonettes
Heart Of Stone
Mika
Grace Kelly
N.A.K.I.T.
Ağladı
Grace Jones
Love Is The Drug
LCD Soundsystem
You Wanted A Hit
Mock & Toof
Move Along
Sakareller
Bir Metrekare
The Dead Weather Hustle and Cuss
Ólafur Arnalds
Loftig Vergur Skyndilega Kalt
.

11 Mayıs - Lo Recordings


Geçen haftalardan eksik bir programı tamamlayayım, birazdan da bu haftaki programı gireceğim zaten. Bernard Fevre ile başladık, kendisini yakın zamanda (tekrar) yayınlanan Black Devil Disco Club albümleri ile tanıyor olabilirsiniz. Kendi adı ile çıkardığı "The Strange New World Of Bernard Fevre" albümü aslında 70'lerden kalma, ilginç bir synthesizer müziği albümü. Dali isimli şarkısı oldukça güzeldi, direk yayına girdi. Tabi bu re-issue Lo Recordings katalogundan (ve onların çizgisine de oldukça uyuyor).

Grovesnor ve Charlie Alex March da aynı plak şirketinden iki isim, Grovesnor'dan daha önce bahsetmiştim zaten. Charlie Alex March da yine elektronik tınıların ağır bastığı, ama işin biraz daha ambient/electronica tarafındaki müzisyenlerden biri. Air'in yumuşak, moog basları ile masaj yapan sound'larına yakın bir müzik. Klasik müziğe de yaklaştığı eserler var. Aynen programın en sonunda çaldığım (ve çok sevdiğim diğer bir elektronik müzik bestecisi) Roger O'Donnell gibi.



11 Mayıs 2010 Alçak Basınç


Bernard Fevre Dali
The Chap Le Theme
Grovesnor Find A Way To Stop Him
Charlie Alex March Cortot n°7
Love Is All Turn The Radio Off (Studio Remix)
Passion Pit Folds In Your Hands
The Virgins Teen Lovers
The Apples In Stereo Nobody But You
Mother Mother Body Of Years
Hot Club De Paris Snitches Get Stitches
Noah & The Whale 5 Years Time
Readymade FC Simple Appareil
Stereolab Cosmic Country Noir
Roger O'Donnell This Is A Story
.

04 Mayıs 2010

4 Mayıs - Grovesnor

Bugünkü açılış hamlesi Hot Chip'in davulcusu Rob Smoughton'ın grubu Grovesnor'dandı (hm bayaa etkili bir ifade oldu bu da!). Her neyse, asıl Grovesnor'dan ziyade, plak şirketi Lo Recordings'den bahsetsem iyi olur zira bu programda 3 şarkı çaldık Lo Recordings etiketi taşıyan. Grovesnor - Nightmoves biriydi, diğer Charles Alex March'ın parçası ve son günlerde en sevdiğim synth melodilerinden birine sahip olan Hatchback'in parçası. Bu Lo Recordings kendi çapında bir focus'u hak ediyor aslında.

Grovesnor'un özelliği ne derseniz, aslında eskileri, 70'lerin elektrikli, pop caz / soft rock sound'larını iyi bilenler için çok yeni birşey yok aslında. Donald Fagen, Barry White, Stevie Wonder, Lionel Richie falan... Lionel Richie??! Yok ama hemen burun kıvırmayın, o adamlar da güzel şeyler yapmış, bugüne hatırlanlar nedense en kötüleri olmuş hep. Neyse, sonuçta Grovesnor oldukça eski bir tarzı, sound'u almış ve çok güzel günümüze uyarlamış. Eski sesler çok yeni geliyor. Ama şarkıları da çok güzel, keyifle dinliyor insan. Albümünün adı Soft Return, bir kulak kabartmanızı tavsiye ederim. myspace.com/grovesnor

Siz hiç bir Donald Fagen albümü dinlediniz mi bu arada, onu da hala keyifle dinleyebilirsiniz tabi! :)


4 Mayıs 2010 Alçak Basınç
Grovesnor Nitemoves
Casiokids Gront Lys I Alle Ledd
I Blame Coco Feat. Robyn Caesar
The Raveonettes Suicide
Hatchback Everything Is Neu
Pendulum Watercolour
Jonsi Around Us
Joanna Newsom '81
Harold Budd How Vacantly You Stare At Me
Charlie Alex March Kyoko's Broken Piano
Kings Of Leon Be Somebody
The Album Leaf Stand Still
Florence And The Machine You've Got The Love (The XX Remix)
The Bird & The Bee Kiss On My List
.