31 Aralık 2010

Yılbaşı Hediyesii!

Merhaba. Yıl bitmeden inanılmaz bir performans ile bu sene en severek dinlediğim dans müziği parçalarından bir mix yaptım. Aşağıdadır, dinlemek isterseniz. Sayılırsa eğer, yılbaşı hediyem olsun blog takipçilerine :)

Mix'i traktor'de ve mouse kullanarak yaptım, ne yazıkki mükemmel bir mix değil, sıralama en ideal sıralama olamadı, sesler bazen yükselebilir bazen alçalabilir, kusura bakmayın. Ayrıca olabildiğince 2010 parçaları seçmeye çalıştım ama arada bir iki tane 2009 karışmışsa şaşmamak gerekir. 

Tabii şunu da eklemem lazım, bu liste oldukça öznel, benim 2010 içinde dinleyebilmiş olduğum / aklımda yer eden parçalardan ibaret. Hatta isterseniz siz de kendi favorilerinizi aşağıya not bırakın, kesinlikle bir kulak kabartmak isterim. Bu sene pek DJ'lik de yapmadığımdan bir sürü güzel parçayı kaçırmış olduğuma eminim.

Görünen net bir şey varsa o da bu sene dans müziği alanında favorim Robyn imiş! Favori remix'çiler ise Still Going ve Tensnake idi sanırım.

Ah unutmadan, HERKESE MUTLU YILLAR! :)


Alçak Basınç "Dens Musikisi" 2010 Seçkisi!

M Pop Muzik (Todd Terje Remix)
Black Van Yearning
Patrick Wolf Time Of My Life (Still Going Remix)
The Phenomenal Handclap Band All Of The Above (TH White Remix)
Miami Horror I Look To You
Scissor Sisters Any Which Way (Tensnake Remix)
French Horn Rebellion This Moment
Wallpaper I Got Soul, I'm So Wasted (Them Jeans Remix)
Two Door Cinema Club Come Back Home (Tropical Chill Remix)
Robyn Don't Fucking Tell Me What To Do
Still Going Spaghetti Circus
Crystal Fighters Follow (Diskjokke Remix)
Tim Green Old Sunshine
Mark Ronson & The Business Intl Bang Bang Bang (The Count & Sinden Remix)
Yeasayer O.N.E. (XXXChange Remix)
Robyn Dancing On My Own (Rex The Dog Uptempo Club Mix)
Robyn Dancing On My Own (Jakwob Remix)

29 Aralık 2010

28 Aralık - Hesaplaşma!

2010 yılı ile hesaplaşma zamanı, bunu müzikal anlamda da yapmak gerekiyor tabii. Bu günkü (dünkü?) program biraz buna yönelikti. 2010'da neler dinledim ve dinlettim gibisinden. Eğer bu programı düzenli dinliyorsanız aşağıdaki seçimlere pek şaşırmazsınız, zaten çoğu yıl içinde sıkça çaldığım gruplar ve/veya parçalardı. Ama artık yılsonu listeleriyle falan uğraşmıyorum neyseki. (daha önce de bolca bahsetmiştim bu konudan). Belli bazı öne çekmeler, tercih etmeler oluyor ama toplu bir liste yok. Facebook'da bir "best albums of 2010" grubu var, oraya ufak bir liste koymuştum sadece başlarda (sonra kafamda başka şeyler de ekledim ona tabi). Güzel de bir grup oldu, oradaki diğer listelere de bakmanızı tavsiye ederim. Kerem'in (Balkır) özenli bir şekilde diğer blogların vs listelerini de oraya taşıması da ayrıca takdire şayan bir hareketti.

Bu arada, yılbaşı gecesi için ufak bir program daha hazırlıyoruz, sanırım diğer bütün Eksen DJ'leri de olacak bunda. Herkes kendi açısından yılın grubu / albümü / şarkısı / en iyi çıkış yapan grubu / konseri / Türk sanatçısı  ve en popüler mekanı gibi soruları cevaplıyor ve yarım saatlik bölümler halinde bunlar çalınacak. Benimkinin tam saati vs belli değil ama tekrar yazarım burada. Cevaplarım nasıl mı oldu? Onu da yılbaşından sonra koyayım artık - zaten çoğu bu programda da geçen isimler :)


28 Aralık 2010 Alçak Basınç


Gorillaz (Ft. Little Dragon) Empire Ants
Scissor Sisters Whole New Way
Two Door Cinema Club I Can Talk
Yeasayer One
Vampire Weekend Giving Up The Gun
Mystery Jets The Girl Is Gone
Twin Shadow Shooting Holes
Caribou Odessa
Four Tet Sing
Mock & Toof Farewell To Wendo
The Bird & The Bee Heard It On The Radio
Cee Lo Green I want you
The Dead Weather Die By the Drop
Beach House Used To Be

22 Aralık 2010

21 Aralık - Ginger Ninja

İlk parça müthişti bu akşam, geçenlerde keşfettim bunu. Fatboy Slim'in sample aldığı şarkılardan biri, bilmiyordum hiç. Hoş, Fatboy'un neredeyse bütün şarkıları bir yerlerden alınmış sample'lar içeriyor zaten, adamın olayı bu. İyi bir DJ olması (eskiden en azından) ile de alakalı bu; iyi bir DJ kulağı, neyi nereye bağlayacağını bilir. Bir röportajında bu konudaki bütün taktiklerini de açık etmiş kendisi, sample alacağı müzikleri seçerken nelere dikkat ediyor mesela?

Bir kere grubun saçına sakalına bakıyormuş ("if they've got long hair and beards, and look like they smoke pot, they're likely to make better records"). Sonra renklerine ("especilally those big bands with eight of them in, half white, half black and look like they all take acid"). Plakların az bilinen garip plaklar olması da önemli ("the more obscure the better, because you have to pay less for the samples") (!!!). Son olarak yılı da önemli tabi ("1970-1975, those are the best times, because before that the drum sounds weren't very tight. And then after 1977 because disco came in and everything went shit"). Biraz fazla "dobra" olmuş bazı yerlerde ama tabii "garip ama gerçek" bir bağlantısı var bütün dediklerinin :)

Unutmadan, yeni keşfettiğim şu sitenin linkini de vereyim, sample avcıları için ideal: whosampled.com

Bu kadar "tarihi gelişim" yeterli, zira bu program aslında çok da güncel bir program oldu. İngiliz yeni yetmeler The Vaccines, Oneothrix Point Never ikilisinin diğer grubu Games, Brooklyn'in yeni medar-ı iftiharı (ve Yekta Kopan'ın yıl sonu listesinde bile yer alan) French Horn Rebellion ve Fransız ikili Curry & Coco güzel yeni ekiplerimizden bu hafta. Ben aralarından Danimarka'lı "Whitest Boy Alive" diyebileceğim Ginger Ninja'yı biraz öne çekmek istiyoru ama: Wicked Map isminde çok güzel bir albümleri var. Memleketleri Danimarka ve Hollanda'da bayağı popülerler, Kopenhag'da Vega'yı ağzına kadar doldurabiliyorlar mesela. Montreux Jazz Festival ve Lowlands gibi önemli festivallere katılmışlar geçen yaz, yakında da Noorderslag Eurosonic'de sahne alacaklar. Oradaki performanslarına da bağlı olarak 2011'de isimlerini sıkça duyabiliriz, benden söylemesi!


21 Aralık 2010 Alçak Basınç


Just Brothers Sliced Tomatoes
Cee Lo Green It's OK
Girls Heartbreaker
Ginger Ninja Sunshine
The Vaccines Wreckin' Bar (Ra Ra Ra)
The Fresh & Onlys All Shook Up
White Hinterland Moon Jam
Shearwater Black Eyes
Charlie Alex March Cortot No.6
Ceephax Acid Crew Cedric's Sonnet
French Horn Rebellion This Moment
Curry & Coco Top Of The Pop
Crystal Fighters Plage
Games Planet Party
Dom Living In America
Ben Folds & Nick Hornby Levi Johnston's Blues
Robyn Indestructible (Acoustic Version)
Emeralds Now You See Me 
.

20 Aralık 2010

14 Aralık - Cee Lo Green

İlginç bir hafta oldu bu hafta, Phonem By Miller konserlerimizin sonuncusu Mystery Jets vardı Salon'da ve cumartesi günü (ve gecesi) başımıza gelmeyen terslik kalmadı. Önce İngiltere'deki kar yağışı yüzünden grubun basçısı Kai'nin gelişi giderek gecikmeye başladı ve sonunda akşam üstü gibi bütün uçaklar iptal olunca kesinlikle gelemeyeceği ortaya çıktı. Acilen bir b planı geliştirildi, gruba yeni bir akustik gitar bulduk ve bu şekilde biraz daha akustik bir set ile konseri üçlü olarak yapabilecek hale geldiler.

Tabi bununla kalmadı olay. Kapılar açıldı, herşey yolunda derken, konserin başlamasına 10 dk kala ses sisteminden garip takırtılar gelmeye başladı ve bir süre sonra bütün sesler kesildi. Bir ileri zekalı, ses masasının önündeki 2 metreden yüksek engeli aşarak şarap kadehini masanın üzerine düşürmeyi başarmış!!! Şarapla ıslanan masanın da artık kimbilir hangi devreleri yandı ve kapatmak zorunda kaldık. Sahneye çıkıp gerekli açıklamaları yapmak da bana düştü tabi. Neyse, sonunda aslanlar gibi teknik ekibimiz sayesinde geceyi kurtaracak daha basit bir sistem kuruldu ve konser verilebilecek hale geldi. Blaine işi öğrenmiş "kimsede nazar boncuğu yok muydu ya" diye şaka bile yaptı bize. Ayrıca konser başladıktan sonra durumdan dolayı onlar da özür dileyerek seyircilere bira dağıttılar. En nihayetinde de biraz daha akustik ama çok da güzel bir konser oldu. Sonunda da ekip olarak yukarıda gördüğünüz fotoğrafı çektirdik :)

Haftanın macerası olarak bunu anlattıktan sonra, geçtiğimiz günkü programa atlayalım. Cee Lo Green bu haftaki favori ismim. Şimdi bu albümü biraz geç dinledim, o yüzden burada "aslında bunun çıkacağını biliyordum, kaç zamandır bekliyordum sonra unutmuşum" gibi durumu kıvırtacak garip bazı ifadeler kullansam mı diye düşündüm ama gerek yok. Mehmet Tez sayesinde farkettim albümün yayınlandığını, direk gazetedeki haberinden. Ama olsun, yolu yordamı farketmez, yılın son aylarında yayınlanan bu albüm gerçekten muhteşem. Bir kere adamın sesi güzel (Cee Lo Green deyince hatırlamayanlar için, kendisi Gnarls Barkley'nin vokalistidir). Ayrıca müzikler de muhteşem, tam sevdiğim gibi, oldukça mad men'den fırlamış retro-northern soul müziği, bazen coşkun ama çoğu zaman yeterince hissiyatlı :) Baştan sonra dinlemek için ideal bir albüm.

Son olarak Patrick Wolf'un delicesine güzel bir albümle gelmek üzere olduğunu hissediyor gibiyim. Time Of My Life şarkısının remixleri dolaşıyor ortalıkta, ayrıca Patrick'in soundcloud sayfasından da hem orijinalinin bir kısmını hem de remixleri dinleyebiliyorsunuz. Favorilerim, Ceephax ve (programda da çaldığım) Still Going remix'leri.



14 Aralık 2010 Alçak Basınç

Agnes Obel Just So
The Heartbreaks I Didn't Think It Would Hurt To Think Of You
Serena Maneesh Dressed In White She Walks Through The Door (Stereolab Mix)
Cee Lo Green Satisfied
Paris Office Killer
Cherry Ghost Finally (Time And Space Machine Edition)
Anika Sadness Hides The Sun
Young Galaxy Oh Sister
Sonic Youth Candle
Explosions In The Sky The Birth And Death Of The Day
Mystery Jets Too Late to Talk
The Jolly Boys Passenger
Patrick Wolf Time Of My Life (Still Going Remix)

08 Aralık 2010

7 Aralık - Nosaj Thing

Müzik dünyası sürekli geriye dönüşlerle gelişen garip bir alem. Hep yeni bir şeyler arıyoruz ama bir de bakıyorsun, yeni diye dinlediğin şey daha öncekilerin belki bir karışlık daha ileride. Ama aynı zamanda bambaşka bir şey bu diyor insan. Nosaj Thing de bana bu hissi yaşatanlardan. Bir yandan "resmen 90'ların elektronica sound'u bu" diyor insan, ama diğer taraftan da müziğin enerjisi, seslerin rengi falan tamamen farklı geliyor insana.

Nosaj Thing veya gerçek adıyla Jason Chung bir röportajında etkilendiği isimleri sıralıyor; önce birkaç hip-hop'çu, sonra DJ Shadow, Boards Of Canada, Prefuse 73, Warp sanatçıları diye gidiyor liste. Bu işlere ilk girdiğinde de Napster üzerinden en yeni müzikleri avlamakla meşgulmüş, sonra bir midi keyboard alıyor ve şu ünlü sentezleme programı Reason'ı öğrenerek işe başlamış. Bütün bunlar bana öyle tanıdık ve tutarlı geliyor ki, müziğini dinleyince bunların hepsini tek tek ayırmak mümkün. Ama hiç ayırmıyoruz çünkü sonuçta ortaya çıkan kendi başına bir bütün olmuş bile. Albümün ikinci parçası Fog'u dinlerken gerçekten sislerin içinde kayboluyorsunuz.1685/Bach sizi barok bir geçmişe götürmüyor ama kafanızı karıştırmaya yetiyor, burada bir yerlerde cidden gizlenmiş bir Bach var galiba diyorsunuz. Coat Of Arms'ı dinlerken Future Sound Of London'ın hayaleti dolaşıyor odada. Son zamanlarda dinlediğim en iyi albümlerden biri olsa gerek bu. Ve işin kötüsü 2009'da çıkmış!

Programın kalan listesi aşağıda. Bu kadar yazdıktan sonra diğerleri hakkında yine fazla bir şey diyecek yer (!) kalmadı. I Blame Coco sonunda albümünü çıkarmış, geçen seneden hatta 2008'den beri bekliyorduk sanırım. I'm Not A Gun'ın üçüncü albümü çok güzel, öncekilerden daha iyi bile buldum diyebilirim, oldukça organik sound'lara geçmişler. Haftaya görüşürüz!


7 Aralık 2010 Alçak Basınç
Twin Shadow Slow
Working For A Nuclear Free City Low
Ceo White Magic
Nisennenmondai Destination Tokyo
Seefeel Crowded
Nosaj Thing Coat Of Arms
Danger Mouse & Sparklehorse (feat. Jason Lytle) Everytime I'm With You
I Blame Coco Only Love Can Break Your Heart
Brian Eno & David Byrne The Jezebel Spirit
Malente We Came To Party
Alice Russell Two Steps
Mark Ronson & The Business Intl. The Bike Song
I'm Not A Gun Equal Path
Family Of The Year No Good At Nothing

06 Aralık 2010

30 Kasım - The Jolly Boys

Geçen haftalarda elimden düşüremediğim bir kitap var, The Record Players - DJ Revolutionaries adı. Bir rörportaj kitabı esasen. Jimmy Saville ve John Peel gibi "tarihi" DJ'leren başlayıp Northern Soul, soul ve disco dünyasına, hip-hop'un efsane DJ'leri Afrika Bambaataa ve Grandmaster Flash'den, house müziğin ilk yıldız DJ ve prodüktörlerine (Marshall Jefferson, David Morales vs vs.) gidiyor, günümüze kadar geliyor. Tabi arada başka bir sürü DJ de var. Çok ilginç, özellikle bu işlerin tarihini merak ediyorsanız. Ayrıca popüler müziğin 2. Dünya Savaşından sonra nasıl geliştiğini, bir zamanların caz ve swing parçalarından günümüz technos'una nasıl gelindiğini takip edebiliyorsunuz bir anlamda.

İlginç bir şekilde kitap sondan başa doğru da okunabiliyor çünkü çoğu DJ, kendisine ilham veren bir önceki DJ'den bahsediyor ve sondan geriye giderken bu akışı daha iyi takip edebiliyorsunuz. Bu röportajlar arasında en hoşuma gidenlerden biri Norman Cook (Fatboy Slim) ile yapılanı idi. Müziklerini böylesine sevdiğim bir adam ile aynı kafada olduğumu görmek güzeldi. Kitapta yazarların neredeyse bütün DJ'lere sorduğu standart bazı sorular var, bunlardan biri de "sizce DJ'lik bir sanat mıdır" sorusu. Buna herkes kendine göre bir yanıt vermiş tabi, evet diyeni de var, hayır diyeni de. Aslında çoğu da kendince tutarlı cevaplar vermiş. Bir diğer anahtar soru ise uyuşturucular ve müzik. Çoğu DJ bu konuda açık veya kapalı uyuşturucuların dans müziği içinde önemli bir yeri olduğunu da söylüyorlar. DJ'liğin ne hissettirdiği konusunda da cevaplar bir iki yerde toplanıyor: kontrol, liderlik, insanları yönlendirmek, büyük bir haz...

Neyse bu konuyu gereksiz bir yere fazla uzattım sanırım. Ayrıca daha geçen haftanın programını ancak koyuyorum blog'a, yine tempoyu kaçırdım. Ama geçen hafta işte bunları okurken keşfettiğim yeni bazı şarkıları da çaldım; özellikle ikinci sıradaki Touch And Go'yu bir dinlemenizi tavsiye ederim. Bu kadar soul ile karışık disco parçalarını normalde sevmem ama bunu ilk dinlediğim anda aşık oldum. Sözlerinde, söylenişinde çok hoş bir ahenk var şarkının. Ayrıca Fenech Soler ve Jamaica için de Reset ekibinden Gökhan ve Hemi'ye sevgilerimi iletiyorum, iki güzel grupla tanıştırmış oldular beni.

Son olarak haftanın eğlenceli yaşlı adamlar grubu The Jolly Boys'dur ama bu yazıyı da fazla uzatırsam yarınki programımı tamamlayamayacağım o yüzden okumanız için bir link verip kaçıyorum (haftaya soracam buradan!): jollyboysmusic.com/about




30 Kasım 2010 Alçak Basınç
Lee David Temptation Is Calling My Name
Ecstasy, Passion & Pain Touch And Go
Talking Heads I Zimbra
Hypnotic Brass Ensemble War
The Budos Band Unbroken, Unshaven
The Jolly Boys Rehab
Brian Eno 2 Forms Of Anger
Yppah Sun Flower Sun Kissed
Fenech Soler The Great Unknown
Jamaica The Outsider
Final Fantasy Song Song Song
Stornoway The Coldharbour Road
Pizzicato Five Baby Love Child
Charlie Spacer Woman
Gayngs Crystal Rope
.