04 Aralık 2008

Müzik Endüstrisinin "İflası"?

Batan Müzik Şirketleri:
İngiltere'de ard arda iki önemli müzik şirketi, CD ve DVD dağıtımcısı Entertainment UK ve büyük Indie plak şirketlerinden Pinnacle iflas etti (daha doğrusu İngiliz hukuku uyarınca idaresi devlet denetçilerine geçti). Entertainment UK aslında biraz dolaylı olarak çökmüş zira bağlı olduğu ünlü alışveriş merkezi zinciri Woolworths de birkaç gün önce iflas etmişti. Entertainment UK'in iflası aynı zamanda ülkede müzik ve DVD dağıtımını tam anlamıyla sekteye uğratmış durumda, bütün büyük mağazalarda yılbaşı öncesi ciddi anlamda bir CD ve DVD yokluğu yaşanacakmış.

İşten Çıkarılmalar:
Eğlence sektörünün devlerinden Viacom 850 kişinin işine son verme kararı almış, bunun 300 kişisi MTV'den olacakmış (haber linki). Viacom aynı zamanda VH1, Nickelodeon ve Paramount Pictures'ın da sahibi ve diğer işten çıkarmalar da bu şirketlerden olmuş.

Bu sektörde her zaman söylenen bir laf vardır; herhangi bir kriz zamanında ilk kesilen harcamalar, ilk kayıplar eğlence sektöründen olur derler. Şu anki gidişat da bunu gösteriyor. Ülkemizde zaten çok büyük bir eğlence sektörü olmadığı için belki çok da büyük bir fark hissetmeyeceğiz. Sadece şunu söyleyebilirim, tahminen "ucuz" eğlence kendini koruyabilecektir ama en azından önümüzdeki iki yıl boyunca daha nitelikli, kültür ve sanat yanı ağır basan etkinliklerde belirgin bir azalma hissedeceğimize emin olabilirsiniz. Zaten 2007 yılı ile 2008 arasında bile bu fark belirgin şekilde hissedilebiliyor.

Şahsen 2009 için karamsarım. Umarım 2010 güzel bir yıl olur...

Hiç yorum yok: