15 Nisan 2012

10 Nisan - Air & D'eon

"Yılların grubu" olmak kolay iş değil, bir yerden sonra kendinizi tekrar etmeye başlayabiliyorsunuz, kaçınılmaz olarak. Grubu sevenler bir önceki albümde duyup sevdikleri şeyler değişmesin isterken, eleştirmenler "yine aynı şey" diye şikayet etmeye başlıyor, müzisyen ne yaparsa yapsın geçmişin gölgesi peşinden kovalıyor falan. Yani iyi şeyler değil bunlar. Ama bir taraftan da "köklü grup", deneyimli grup olmak böyle bir şey. Bugüne bugün bir ZZ Top olmak kolay iş değil, uzun süre sakallarınızı kesmemeniz gerekiyor. Ve uzun sakallar cidden kaşındırıyor insanı!

İşte son programın başlık gruplarından Air böyle bir şey. Süper albümler de yaptılar, kimsenin pek anlamadığı şeyler de, ama hala çok seviyoruz, dinliyoruz onları. Tamam, çok yeni değil belki ama müziği açınca hoşumuza gitmesi için çok zorlamıyoruz kendimizi. Bu sefer yine bir filme soundtrack yapmışlar, ama oldukça eski bir film: George Méliès'in 1902'de yaptığı ve ilk bilimkurgu filmi olarak tanınan "Aya Yolculuk" (Le Voyage Dans La Lune) için yazılmış bu albümdeki parçaların çoğu. Filmin süresi zamanının standartlarına göre normal, 14 dakika, ama tabii bugünün standartlarına göre kısa. O yüzden albümde filme girmeyen parçalar da var, toplam 31 dk'lık bir albüm olmuş. Bence, güzel keyifli bir Air albümü. Dinlemeye değer kesinlikle.

Bu haftanın diğer başlık grubu yine elektronik müzik yapmış bir arkadaşımız, Montreal'den d'Eon. Uzun saçları ile metalci gibi görünmesine karşın çok huzurlu, sakin bir müzik tarzı var. Daha çok 70'lerin alman kraut-elektronik müzisyenlerini hatırlatıyor. Aslında son dönemde Emeralds ve Oneotrix Point Never gibi gruplar sayesinde tekrar güncelleşen enstrümental sentetik müzik çizgisinin bir devamı (bu arada, burada biraz tavuk-yumurta ikilemi var, buna başka bir yazıda ayrıca değinmeyi düşünüyorum). Neyse, sonuçta çok güzel kompozisyonları var d'Eon'un, özellikle şu çaldığım parçayı içeren son albümü Music For Keyboards Vol.1'i dinlemenizi tavsiye ederim (hatta plak şirketinin soundcloud sayfasından dinleyebilirsiniz, buradan buyurun)

Bugünlük de bu kadar sanırım, keyifli dinlemeler! :)



10 Nisan 2012 Alçak Basınç

Bu yazıyı görüyorsanız başlıktaki linke basın

Zulu Winter   Silver Tongue
Tanlines   All Of Me
Franz Ferdinand   Auf Achse  
Phoenix 1901  
LCD Soundsystem Tribulations
Reverend And The Makers   He Said He Love Me
!!! Me And Giuliani Down By The Schoolyard (A True Story)
D'eon   #85
Air   Moon Fever
Andrew Bird Near Death Experience Experience
Alabama Shakes   Rise To The Sun
Sharon Jones & The Dap Kings   I'll Still Be True
The Aliens  Setting Sun
The Apples In Stereo   Skyway
Weezer   Where's My Sex
.

Hiç yorum yok: