07 Şubat 2007

"Electro’nuza biraz funk sosu almaz mıydınız?"

(Livingindigo, Mart 2007)

MALENTE

2000’den bugüne kadar dört albüm yayınlayan Malente, electro-house furyası başlamadan bu tarzı biçimlendirmeye başlayanlardan. Halen de aynı şekilde devam ediyor. Kendini tekrar etmek? Müzik böyle eğlenceli olunca bunun bir problem olacağını sanmıyorum!

Malente ismini ilk kez burada duyuyor olabilirsiniz. Eğer biraz şanslıysanız ilk kez duymuyorsunuzdur çünkü Malente ismi ile tanınan Alman DJ ve prodüktör Christoph Göttsch, son altı yıldır dans müzik piyasasının en eğlenceli müziklerini yapıyor. Çeşitli sebeplerden daha çok Almanya piyasasında tanınan Malente, bu ilginç ismi de doğduğu şehirden almış. Bir zamanlar Alman futbol milli takımının kamplarını da yaptığı bu küçük şehirden Münster’e geçen Christoph, müziğe de buradaki ünlü bazı kulüplerde DJ’lik yaparak dalmış. Ortalıkta dolaşan plakların yeterince “funky” olmadıklarına kanaat getirince de kendisi prodüksiyon yapmaya karar vermiş!

Malente, bir single ve bazı remix’lerin ardından ilk albümü The Spirit Of Malente’yi 2000’in sonlarında yayınlar. Aslında Malente’nin bu ilk albümdeki tarzı rahatlıkla (ve dönemin trendlerine göre) big beat olarak nitelendirilebilir. 120-125 bpm çevresinde gezinen ve latin, hip-hop ve ska etkileri taşıyan ritimleri, kulağı yormayan funk gitarları falan hepsi buna işaret. Ama birçok parçada aradan fırlayan dijital bas sesleri kesinlikle buna işaret etmiyor! Yine de müziğinin eklektik yapısı sayesinde Malente hakkında dans müziği dergileri kadar caz/funk dergilerinde bile haberler çıkar. Albümden I Sell Marihuana ve Fertig, özellikle dikkate çarpan parçalardan.

Malente’nin asıl çıkışı ise bir sonraki albümle gelir. Önce 2002 ortalarında, oldschool-electro tadında dehşet eğlenceli bir parça olan Don’t Stop yayınlanır, daha sonra da No Risk No Fun albümü gelir. 70’lerin funk ve 80’lerin oldschool sound’unu dijital elektro sesler ile karıştıran Malente, We Came To Party ve Funk The Rich gibi parçaları ile MTV tarafından bile yayınlanır.

2004’ten sonra Malente için yeni bir dönemin başladığını söylemek gerek. Tarzını funk’dan biraz daha electro’ya çeviren sanatçı, önce Almanya’nın bir başka electro-house dahisi, Moonbootica’nın plak şirketi Moonbootique’den In The Sky’ı yayınlar ve plak büyük ilgi görür. Bunu aynı plak şirketinden iki başarılı single daha izler. Artık Alman dans müzik listelerinde durmadan üst sıralarda yer almaya başlayan Malente, 2005 başında bir de remix albümü (Rip It Up) yayınlar.

Malende, yeni albüme gelmeden birkaç plak daha çıkarmayı ihmal etmez: Like A Freek az funk üstü electro sound’u ile tam bir kulüp-bombasıdır. Azzido Da Bass’in plak şirketi Luscious Sounds’dan Malente Presents Manrox adı ile yayınlanan Theme From Manrox single’ı ise yine üç ayrı electro-funk bombası içermektedir – özellikle de Dizko Shit! In The Sky’daki ortağı Moston ile İngiliz plak şirketi Splank’den de bir single daha yayınlayan Malente, bu sefer İngiliz müzik basınının büyük takdirini kazanır. Artık elinde yeterince parça biriktirmiş olan sanatçı kısmen bunlardan, kısmen de yeni eserlerden oluşan dördüncü ve şimdilik son albümünü yayınlar: How Can You Still Stand To Stand Still.

Malente ile ilgili yazımızın sonlarına yaklaşırken kendisinin süper bir dj olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Eğer bağlı olduğu ajans SSC Concerts'in web sitesini biraz karıştırırsanız kendisinin çok güzel bazı promo setlerini bulmanız mümkün. Zaten resmi bio’sunda da belirttiği gibi kendisi hafta içi prodüksiyon, hafta sonları da DJ’lik ile yaşıyormuş. Ayrıca kendisinin boş vakitlerinde sağa sola durmadan remixler yaptığını da unutmayalım: elinin altından geçen çeşitli isimler arasında Louie Austen, Monosurround ve Le Hammond Inferno da yer alıyor. Sonuç olarak, Mylo ve Moonbootica ile aynı başharfe sahip olan bu adamın tarzı da onlar kadar eğlenceli ve keyifli, kaçırmamanızı tavsiye ederiz!

Linkler:
http://www.myspace.com/malente
http://www.malente.dj/

Hiç yorum yok: