21 Aralık 2006

MSTRKRFT

(Livingindigo, Ocak 2007)


“Indie rock’cılar için dans müziği”: Artık biz müzik yazarları rock, house veya electro diyemediğimiz şeyleri böyle sınıflandırıyoruz. MSTRKRFT’ı ise kontrolsüz zamanların deli divane müziği olarak sınıflandırabilirsiniz!

Hemen ortaya birkaç anahtar kelime sallamakta fayda görüyorum: Vocoder, 80’ler synthesizer’ları veya sıkı gitar riff’leri, Daft Punk, rock davulları (tercihan Franz Ferdinand), alkış sesi sample’ları… 130 bpm! MSTRKRFT’ta bunlardan bolca var. Ortaya çıkan müzik ise oldukça enerjik, hatta bazen agresif-saldırgan. Bir benzetme yapacak olursak rock hatta punk’a yakın, ama bunun dans fomatındaki hali gibi bir müzik. Albümlerinde gerçek gitar sesi olmaması rağmen tam bir rock enerjisi hakim. Ve bu Toronto’lu ikili, son iki yıldır dans müziği dünyasını hem sağlam rock remixleri hem de kendilerine has electro sound’ları ile altüst etmekte.

MSTRKRFT Jesse F. Keeler ve Al Puoudziukas’ın (Al-P) ortak projesi. Keeler’ı, indie-rock aleminin sevilen (ve geçtiğimiz aylarda dağılmış olan) metal gruplarından biri, Death From Above 1979’dan tanıyor olabilirsiniz. DFA 1979 oldukça sert ama aynı zamanda “funky” tarzları, metal sound’u üzerine synthesizer seslerini kullanmaları ve bolca remix yaptırmaları ile elektronik müzik çevrelerinde de tanınmakta ve sevilmekteydi. Aslında kendilerini bu açıdan biraz Wolfmother’a bile benzetebiliriz. Daha ikinci albümlerini bile yapamadan sona ermeleri ise gerçekten üzücü olmuştu.

Ekibin üyesi Al-P ise görece daha az tanınıyor (ve zaten pek de sessiz duruyor). Ama aslında o da yere bakan yürek yakan bir şahsiyet. Keeler ile 90’lı yılların sonlarında tanışan Al-P, Kanada’nın ismi pek bilinmeyen indie-elektro-pop gruplarından biri, Girls Are Short’un kurucularından. Bu grubun en büyük fan’lerinin Broken Social Scene tayfası olduğu da söylentiler arasında yer alıyor. Girls Are Short ile iki albüm yayınlayan Al, daha sonra DFA 1979’un ilk ve tek albümü You’re a Woman, I’m a Machine’de prodüktör olarak karışımıza çıkıyor.

MSTRKRFT serüveni ise 2004 yılında bu iki arkadaşın bir araya gelerek New York rock camiasından gruplarından Panthers’a bir remix yapmaları ile başlamış. “Thank Me With Your Hands” isimli bu parçaya yaptıkları remix ile bir anda yeraltında büyük bir üne kavuşuyorlar. Bu ilk remix MSTRKRFT’ın remix tarzını çok başarılı bir şekilde özetiyor: oldukça ritmik davullar, sert gitar riff’leri, alttan çok sıkı ve funky bir bas melodisi, eser miktarda synthesizer ve sonuç olarak çok eğlenceli, kıpır kıpır bir rock-dans parçası. Daha sonra benzer çalışmalar ile devam eden ikilinin remix kariyerleri oldukça parlak: pek bilinmedikeri ilk zamanlarında remix yaptıkları isimler arasında Juliette & The Licks, Annie, The Kills, Buck 65 (ve tabiki) DFA 1979 yer alıyor. Ama grubun ismini iyice oturmasında büyük katkısı olan iki remixi ayrı bir yere koymakta fayda var: Wolfmother’ın Woman parçasına ve Bloc Party’nin Two More Years’ına yaptıkları remixler.

“Elimizi attığımız parçaları kendi parçamız yapmayı seviyoruz” diyor Jesse bir röportajında, ki durum da cidden öyle. Remixleri oldukça karakteristik ve gelen parça ne şekilde olursa olsun, sonuç hep “bu bir MSTRKRFT remixidir” diye bağırıyor. Albümlerinde, kendi orijinal bestelerindeki tını ise remixlerinden biraz farklı. Gitarların yerini bu sefer aynı sertlikte sentetik ses dalgaları alıyor. Biraz daha 80’ler sound’u ile karışık bir tarz, ama yine aynı yerinde durmayan çılgın müzik. Geçtiğimiz yılın başlarında yayınlanan albümden şimdiye kadar çıkan tek single ise albümün açılış parçası da olan “Work On You” idi. Yine de, remix veya orijinal beste genel kuralı pek değiştirmiyor. “Herşey hissetmeye bağlı” diyor Al-P bir röportajda, “insanlarda -birazcık bile olsa- dans etme isteği uyandıracak müzikler yapmak istiyoruz, bunun için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz”.

Jesse ve Al, DJ’lik konusunda da aynı derecede heyecanlılar, Jesse’ye göre DJ’lik belki de çok daha bile zevkli bir uğraş: “Koca bir salon dolusu insanı dans ederken görmek kadar heyecan verici birşey yok” diyerek noktayı koyuyor.

Panthers - Thank Me With Your Hands (MSTRKRFT remix)

Hiç yorum yok: