14 Kasım 2007

En çıplak haliyle folk müziği

(3 Kasım 2007 tarihli Radikal'de yayınlanmıştır, Radikal web sitesinden de okunabilir)



Son yılların en başarılı ozan-şarkıcılarından Devendra Banhart, Phonem kapsamında bu akşam garajistanbul'da. Banhart'ın sesi Nina Simone ile Billie Holiday'e, tarzı ise Bob Dylan'la karşılaştırılıyor

Folk müziğini ve yanı başınızda çalınan tatlı bir gitar melodisini, milyon dolarlık stüdyolarda kaydedilen mega-prodüksiyonlara tercih ediyorsanız size güzel bir tavsiyemiz olabilir: Son yılların en başarılı ozan-şarkıcılarından Devendra Banhart, bu akşam İstanbullu müzikseverlerin huzuruna çıkacak. Hatta hiç belli olmaz, belki aralarına bile inebilir!

Film gibi yaşamöyküsü

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nca düzenlenen ve 10 Kasım'a kadar sürecek Phonem By Miller festivali kapsamında Türkiye'ye gelen Banhart, sesi ile sıkça Nina Simone ve Billie Holiday'e benzetiliyor, tarzı ile de Bob Dylan ve Nick Drake gibi ozan/şarkıcı geleneğinden değişik isimler ile karşılaştırılıyor. Uzunca bir süredir Antony&The Johnsons ve Cocorosie gibi yeni kuşak folk müzisyenleriyle beraber anılan Devendra, aslında bütün bu isimlere de oldukça yakın: Cocorosie ikilisinin çocukluk arkadaşı, Antony ile şarkı söylüyor, Espers ve Joanna Newsom gibi yeni isimleri destekliyor.

26 yaşındaki genç müzisyenin öyküsü ise neredeyse bir filme konu olacak kadar renkli. Teksas'ta doğan ve çocukluğunu Venezüella'da geçiren Banhart, Kuzey Amerika'da Neil Young, Güney'de ise Caetano Veloso'dan oldukça etkilenir. Bir süre Paris'te tam anlamıyla bohem bir hayat yaşayan sanatçı, burada ilk albümü 'Oh Me Oh My'ın temellerini atar. Kimisi arkadaşlarının telesekreterlerine, kimi de sıradan bir kayıt cihazına kaydedilen parçalarla dolu bu albüm ile Devendra kısa sürede bağımsız üniversite radyolarının gizli kahramanı haline gelir.
Uzun saçları ve karışık sakalları ile adeta dervişi andıran bir görüntüye sahip olan Devendra Banhart, 2004 yılında iki albüm birden yayımlar. Yalın tarzı ve gizemli şarkı sözleriyle akıllara kazınan sanatçı, bu albümlerde giderek daha değişik tarzlara ilgi göstermeye başlar. 2005 yılında yayınladığı dördüncü albümü 'Cripple Crow', Amerikan folk müziğinin yanı sıra Güney Amerika'nın yerel müzikleri ve bossa nova gibi türlerden etkiler taşır.

Konserlerindeki samimi tavırları ve karizmasıyla da geniş bir hayran hayran kitlesi oluşturan sanatçı, son albümü 'Smokey Rolls Down Thunder Canyon'u geçtiğimiz ay yayımladı. Psychedelic folk'un yanı sıra samba, salsa, reggae gibi değişik tarzları da başarı ile kaynaştıran Devendra Banhart ve grubu bu akşam saat 23.00'te garajistanbul'da sahneye çıkacak. Onların öncesinde Yeni Zelanda'nın en başarılı indie-pop ekiplerinden The Brunettes'i de seyredebilirsiniz. Gecenin ev sahipliğini ise saat 21.00'den itibaren Radyo Eksen DJ'lerinden Güven Yıldız yapacak. Biletler kapıda tam 45, öğrenci 40 YTL
.

Hiç yorum yok: