30 Ocak 2008

MIDEM'in düşündürdükleri...




Bu sefer bir de müzik endüstrisi ile ilgili bir ufak not koymaya karar verdim blog'da. Zira bu hafta müzik endüstrisinde MIDEM haftası. Midem aslında plak şirketlerinin fuarı, onların oyun bahçesi - idi. Ama son yıllarda sektördeki değişimler plak şirketlerini ciddi bir şekilde çarpınca Midem de değişti. Mesela bu yıl Midem'in konser programı geçen yıllara çok daha hareketli ve bereketliydi (tüm konser programını şuradan indirip görebilirsiniz).

Midem'den bahsettiren diğer önemli olay ise kayıtlı müzik endüstrisini bir anda hop oturtup hop kaldıran QTrax balonu oldu. Qtrax aslında ücretsiz (reklamlarla yaşayan) bir müzik indirme sistemi / sitesi olacaktı. Ama en nihayetinde kelimenin tam anlamı ile "ölü doğan" bir proje oldu. Midem'de açılışı şaşalı bir şekilde ilan edilen program, dört büyük plak şirketinin (onların icazeti alınmadığından) anında itirazları yüzünden açılamadı.

Ancak aynı sıralarda bir başka müzik servisi ile ilgili açıklamalar ve çalışmalar devam ediyordu: dört büyüklerden Universal ile cep telefonu üreticisi Nokia, "Comes With Music" isminde bir sistemi pürüzsüz hale getirmekle uğraşıyorlardı. Bu, satılan her Nokia cep telefonu ile bir yıllık (ve sınırsız) müzik indirme imkanı sağlayacak bir proje. Plak şirketi de burada satışlardan ufak bir pay alarak kar edecek. Sektörü yakından takip eden blog yazarlarına göre bu sistemin başarı şansı daha yüksek zira bu tür hizmetleri tüketiciye ne kadar hissettirmeden yaparsanız o kadar başarılı olursunuz diyorlar. Açıkcası ben de bu görüşe yakınım - özellikle yurtdışında wi-fi servislerinin de giderek geliştiğini düşünecek olursak.

Bakalım, zamanla hanyayı & konyayı anlayacağız herhalde. Ama durumun netleşmesi için en azından bu yılın sonunun beklememiz şart görünüyor.

Hiç yorum yok: