10 Aralık 2006

Girls Are Short

Geçen gün biraz "eski defterleri" karıştırıverdim. Eski arşiv cd'leri, 5 yıl öncesinden house parçalarının daha da eski orijinal versiyonları, Avustralyalı kayıp deneysel elektro-pop grupları, U-penn'den unutulmuş bir acapella grubu (kim unutmuş, hala devam ediyorlarmış meğer!) bir de Danny Miller'ın resimleri tabi, ona da geleceğiz.

Girls Are Short, nerden bulaştım bu çocuklara bilmiyorum ama isimlerini yıllar öncesinden hatırlıyorum. Hatta bir yerlerede bir iki parçaları olacaktı diye karıştırdım ve hiçbirşey bulamadım (sonra da buldum). Plak şirketleri Upper Class'in web sitesine girdim ve başka şeyler de öğrendim! Yıllar öncesinden bir garip elektro-pop grubu olarak hatırladığım bu iki kişilik ekibin elemanlarından biri, meğersem son zamanların en cozurtuk elektro-punk-funk gruplarıdan MSTRKRFT'ın üyelerinden Al-P (Alex, Alp değil) imiş. Ama bu arkadaşların müzikleri MSTRKRFT'a göre çok daha tatlı, sakin, huzurlu. Elektropop işte. Aşağıda bir parçalarına linkimiz de var, dinlersiniz. Biraz japonsu, biraz da çocuksu bir müzik. Albümlerinde bazı parçalarda direk çocuk sesleri kullanmışlar.

Girls Are Short - Osaka



Gerling ise, adından da anlaşılmayacağı üzere Avustralyalı bir grup. Ben bunları bir şekilde Girls Are Short ile karıştırıyordum çünkü ikisini de aynı zamanlarda dinlemiştim. Audiogalaxy veya Napster yılları olmalı (Audiogalaxy kesinlikle daha iyiydi). Gerling'in gündeme gelmesi de geçen gün alakasız bir cd'yi ararken yığınların arasından Death To Apple Gerls ep'lerini bulmam sayesinde oldu (aslında Peter Gabriel'in Passion Sources cd'sini arıyordum, oldukça "ortadoğu müziği" bir albümdür kendisi, bahsederim bi ara). En sevdiğim parçaları Ghost Patrol herhalde. Yine bir gizli çocuksuluk hakim, sanırım bir şekilde Girls Are Short ile bunu birbirine bağlayan en ortak nokta bu.

Gerling - Ghost Patrol



Sparks (başında "the" yok!) bu haftaki retro-revival grubumuz. Gün geçmiyor ki, yakın zamana kadar bizi hoplatıp zıplatan bazı parçaların aslında 70'ler 80'lerden bir underground hit'in yeniden yorumu olduğunu öğrenmeyelim... Geçen gün, 5 yıl kadar önce Trisco diye birileri tarafından piyasaya sürülen ünlü Musak'ın aslında tamamen 1979 yılından, Sparks'ın Tryouts For The Human Race isimli parçasından kotarıldığını farkettim. Ve bütün teknolojiye rağmen Sparks'ın parçası aslında çok daha iyi (dinlemeniz için aşağıya bile koydum). Bir de Stylus'dan şarkı hakkında bir yazı bile buldum. Aslına bakarsanız bu retro-araklama örneklerinden o kadar çok varki bu konuda bir seri yapabilirim ileride.

Sparks - Tryouts For The Human Race


Off The Beat bu haftaki son grubumuz. Kendileri ünlü U-Penn'de (University of Pennsylvania) takılan bir a-capella grubu oluyorlar. 1986'da kurulan bu üniversite grubu 1990'dan bu yana her yıl bir cd çıkarmış, çoğu zaman ünlü pop parçalarını falan a-capella olarak seslendirmişler vs. Grubun websitesi de bu linkin altında. Hala bile çok sevdiğim 80'ler parçalarından biri olan Sleeping Satellite'ı da seslendirmişler (orijinalini Tasmin Archer söyler) ve bunu da kaçırmanızı istemedim! :)

Off The Beat - Sleeping Satellite


Son olarak, sayfadaki resiml ve çizimleri yaratan Danny Miller'dan bahsedeyim. Aslında kendisi hakkında pek birşey bilmiyorum. Ama bir blog'da gezinirken resimlerinden birini gördüm (baştan ikincisi) ve gerisini de oradan takip edip buldum. Güzel çizimleri olan bir dünya vatandaşı kendisi, NYC'de yaşıyor. Web sitesi de www.danny-miller.com şeklinde.

haftaya görüşürüz!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok ayıp şeyler ben öğretmene bunları çizip mi götürcem.bunlar derhal kaldırılsın bence.