19 Aralık 2006

Simian Mobile Disco

(Livingindigo, Aralık 2006)

Boynuz Kulağı Geçerse…


Sizce son günlerin en hip plak şirketi hangisidir? Eğer minimal müziklerden sıkıldıysanız ve biraz eğlence arıyorsanız tabiî ki Kitsune en doğru cevap olacaktır. Kadrosuna Klaxons ve Alex Gopher gibi isimleri de katan Kitsune’nin tam tanımlanamayan sound’u -belki de 2005 sonrası electro sound’u diyebiliriz- kendilerini son günlerin en eğlenceli (ve sert!) plak şirketleri arasına soktu. Bu sound’un oluşumuna en çok katkısı bulunmuş gruplardan biri de kuşkusuz Simian Mobile Disco olsa gerek. Peki o zaman neden, nasıl, nerede?

Aslında Simian Mobile Disco hikayesine bir varmış bir yokmuş modunda 2001’lerden başlayabiliriz. Simian ismiyle kurulan Manchester’lı elektro/rock grubu ilk albümünü (Chemistry Is What We Are) 2001’in Temmuz ayında çıkarır. Fransa’nın ünlü Source plak şirketinin İngiltere şubesinden yayınlanan bu albüm takiben 2002’te de ikinci albümleri “We Are Your Friends” yayınlanır. Müzik dünyasında pek ciddi çalkantılara yol açmasa da bu iki albüm grubun sıkı bir fan kitlesi oluşmasını sağlamaya yeterli olmuştur. Hatta “LA Breeze” parçalarının bir araba reklamında yayınlanması da buna katkıda bulunur, haklarında ufak tefek fan siteleri bile açılır.

Tam bu sıralarda ekibin içinden James ve Jas konserlerde grubun “resmi” DJ ikilisi olarak çalmaya başlarlar. Pek makul bir şekilde bu ikili de “Simian Mobile Disco” adını alır. Grubun albümleri ile beraber promo mix setler yayınlarlar, arada kendilerine bir iki remix yaparlar… Simian için güzel günler geride kalırken Simian Mobile Disco ikilisi sağda solda giderek daha çok görünmeye başlar. Plak şirketleri Source’un ağır toplarından Air’in Cherry Blossom Girl parçasının remix’i yanında The Go! Team ve Diefenbach gibi gruplara da çeşitli remix’ler yaparlar. LCD Soundsystem ve Soulwax gibi grupların gecelerinde sahne alarak DJ’lik portföylerini de geliştirirler. Asıl bombayı ise 2005 yılında ünlü The Count single’ı ile patlatırlar. Bu parça, Kitsune’nin de katkısıyla bir anda her tarafta, Avrupa’nın en cool club’larında çalınmaya başlar, bütün sıkı DJ’lerin listelerinde üst sıralarda yer alır… Simian Mobile Disco artık dağılan Simian’ı geride bırakmaya başlamıştır bile!

Simian ve mobil diskosundan bahsetmişken, son dönemde Simian isminin tekrar parlamasına yol açan “Never Be Alone”u es geçmek de olmaz. Simian’ın en sevilen parçalarından biri olan Never Be Alone, 2002’de ilk çıktığında pek fazla ilgi çekmemişti. Ama daha sonra 2004’te International Deejay Gigolo etiketiyle ve Fransa’nın “anarşist” elektro-house yıldızı tarafından elden geçirilmiş bir şekilde tekrar yayınlanır. Bu sefer kimsenin gözünden kaçmayan parça hem artık dağılmış olan Simian ismini hem de onların mirasçıları sayılabilecek Simian Mobile Disco’yu tekrar gündeme getirir.

Simian Mobile Disco’nun son dönem remix yaptığı isimler arasında Test Icicles (tesadüfe bakın ki onlar da yakın zamanda dağıldılar!), Arctic Monkeys ve Mystery Jets gibi İngiltere’nin en sevilen yeni rock grupları bulunuyor. Zaten ikilinin kendi parçaları da synthesizer bazlı olmakla birlikte, sertlik ve tavır itibariyle rock ve punk ruhuna oldukça uygun. Grubun Kitsune’den yayınlanan ilk single’ı, 2005’deki The Count, önce Kitsune’nin ünlü toplama albümlerinden Kitsune X’de yayınlandı. Kitsune’nin ve genel olarak 2005’in electro-clash sonrası yerinde duramayan yeni electro sound’unu oluşturan parçalardan biri olarak da hafızalara kazındı. 2006’ya gelindiğinde yeni bir single, Hustler ile grup tekrar gündemdeydi. Kitsune’nin bir başka gözde serisi Maison Compilation 2’de de yer alan Hustler, daha sert ve daha “kirli” bir parça olarak dikkati çekti – müzik ve vokalleri itibariyle.

Bu arada, ikilinin Simian Mobile Disco’nun ilk albümünü yayınlamak için çalışmalarına hızla devam ettiğini belirtelim. 2006 yılı içinde bitirmeyi planladıkları bu albümü şimdilik 2007 başlarına ertelediler ama Kitsune’nin yeni Maison Compilation’ına tadımlık bir parça daha vermeyi ihmal etmediler! Kasım ayı içinde white label olarak da elden ele dolaşmaya başlayan bu parça Tits & Acid adını taşıyor. Bir yandan da Klaxons ve The Rapture için yeni birer remix çalışması yapmakta olan grubu takibe almanızı kesinlikle tavsiye ederiz!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Simian Mobile Disco - I believe.

~z. dedi ki...

hustler..
vitalic ve kavinsky remixlerini de esgeçmemek gerek tabii 8)