29 Mart 2007

Asia Argento 5 Nisan'da Babylon'da

(Bant, Nisan 2006)

İstanbul Film Festivali bu sene konser ve partileri ile konuşulacak desek yeridir: Elbow ve I Am Kloot, “Film+Parti”ler ve DJ kabininde bir asi rolünde…
Asia Argento

İstanbul Film Festivali kitapçıklarının elden ele dolaşmaya başladığı şu günlerde tek derdiniz film seçmek olarak kalmayabilir. Film Festivali’nin bu yılki programında oldukça çarpıcı bir de “yan etkinlikler” bölümü var. “Come Together” ismindeki konserde Elbow ve I Am Kloot sahne alırken, bir yandan da Daft Punk’ın Electroma’sı ve Sofia Coppola’nın Marie Antoinette filmlerinin Cuma akşamları gerçekleşecek gösterimlerinden sonra “Film+Parti”ler ile eğlence devam edecek… Ama belki hepsinden de ilginci, ünlü Asia Argento’nun DJ’lik hünerlerini ortaya koyacağı 5 Nisan’da Babylon’daki “Whatever” isimli parti!

“WHATEVER”
Film festivallerine sektörden çarpıcı simaların katılması adettendir, bizde de sıkça görülür. Tabi çoğu zaman bu bir nevi vitrin mankenliği şeklinde gerçekleşiyor saatte “merhaba ben geldim, hadi görüşürüz” kilometre hızıyla görünüp kayboluyor bu sanatçılar. Ancak bu sefer tartışmasız bir istisna ile karşı karşıyayız: Neredeyse adıyla müsemma Asia Argento, Film Festivaline sadece sahnede beş dakika boy göstermeye değil bütün bir gece DJ’lik yapmaya geliyor.

32 yaşındaki Argento’nun tarihine hızlı bir bakış atacak olursak… başımız dönebilir: 14’ünde evden kaçmış (ve ama) 16 yaşında babasının yanında oyunculuk kariyerine başlamış, 17’sinde Kick-box’ı bırakıp 19’unda İtalya’nın en iyi aktrisi ödülünü ikinci kere almış, birkaç dökümanterden sonra ilk filmini 25 yaşında yönetmiş, 26 yaşında dünyaya bir kız çocuğu getirmiş – Kate Winslet’in cidden kıskanması gereken bir durum anlayacağınız! Ve hepsi bununla kalsa yine iyi.

Aslında bütün bunların en büyük sorumlularından biri herhalde Asia’nın kendisinden de çılgın babası, İtalyan korku sinemasının en önemli isimlerinden biri olan Dario Argento olsa gerek. Suspiria ve Profondo Rosso gibi filmleri ile tanınan baba Argento, daha 16 yaşındaki kızını kendi filmlerinde oyuncu olarak kullanmaya başlar – psikolojik travmalar içinde tecavüze uğrayan bir karakter olarak! Babasının birkaç filminde oynayan – daha doğrusu oynamak zorunda kalan Asia, bu zamanları pek de güzel zamanlar olarak hatırlamadığınını söylüyor.

Asia bu durumda kaçışı daha çok çalışmakta bulduğunu söylüyor bir röportajında. Daha 20’li yaşlarına gelmeden Nanni Moretti ve Patrice Chéreau gibi ünlü yönetmenlerin filmlerinde oynayan Argento, bu dönemde iki kere İtalya’nın Akademi ödülü sayılan David’i kazanır. Daha sonraki yıllarda Argento, Abel Ferrera ile de çalışma imkanı bulur. Kızınız Abel Ferrera’nın filminde oynarken fırsattan istifade Ferrera hakkında bir belgesel çekmeyi de becerir!

Ancak Argento’yu geniş kitlelere tanıtan film başrollerinde Vin Diesel’in oynadığı xXx olur. Bol adrenalin, testosteron ve karizma yüklü bu macera ve casusluk filmi, Argento’yu bir anda erkek dergilerinin gözdesi “action-babe” pozisyonuna getirir. Seksi yıldız ünvanını kazanan Argento, bütün bu ilgi üzerine bir menejer tutar, Prada’lar giyinip “gym” müdavimi olur. Ama kızı Anna’nın doğması ile bu defteri de kapatır: “Açıkcası bütün bunlar beni daha mutlu yapmamıştı ve kızımın doğumundan sonra her şey gözüme daha farklı göründü. Çok burjuva gelebilir ama doğruyu söylemek gerekirse kızım ne düşünür diye düşündüm” diyor bu konuda bir röportajında.

Yönetmenlik alanında da filmlerindeki kadar çılgın olan Asia, bugüne kadar iki film yönetti. İlk filmi Scarlett Diva ile bir anlamda kendisini anlatan sanatçı, daha sonra 2005 yılında The Heart Is Deceitful Above All Things ile yakın arkadaşı olan ve çokca tartışılan Irreversible filminin yönetmeni Gaspar Noé’yi bile hayrete düşürmeyi başardı. 7 yaşındaki bir çocuğun karanlık ve şok edici büyüme hikayesini anlatan Argento aynı zamanda filmde çocuğun fahişelik yapan annesini canlandırıyor.

En son Gus Van Sant’ın Film Festivali’nde de gösterilecek olan Last Days (2005) filminde ve Marie Antoinette’deki performansları ile kendinden bahsettiren Argento, oyunculuk ve yönetmenlik dışında modellik ve fotoğrafçılık da yapıyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de şarkıcılığa el attığını belirtelim, hatta Brian Molko ile Je T'Aime, Moi Non Plus söylemişliği de var! İtalya’da zamanının çoğunu evinde çalışarak ve müzik dinleyerek geçiren Argento, kulüplere ise sadece kendisi çalacağı zamanlar gittiğini söylüyor.

Hiç yorum yok: