01 Aralık 2008

"New Year's Resolution"

Bu yıl "yılsonu listesi" yapmayacağım; yani kimseyi sıralamayacağım, bence "yılın en iyisi" hangisidir düşünmeyeceğim, 1'den x'e kadar saymayacağım. Hani ara sıra gıcık adam olmayı, muhalif olup ayrı durmayı severiz ya, bu onun gibi birşey DEĞİL! :)

Geçen senenin sonunda aklıma gelmişti bu, yeter artık gelecek yıl albüm falan sıralamakla uğraşmayacağım diye karar vermiştim kendi kendime - başarılı bir yeni yıl kararıydı zira tutması çok kolay. Liste yok, sıralama yok. Şu olabilir, yıl içinde en severek dinlediğim albümlerden bazılarını gelişine yazabilirim.

Bu kararımda herhalde en önemli sebep günümüzdeki bu müzik bolluğu içerisinde bu tür sıralamalar yapmayı artık anlamsız bulmam. Bu kadar çok sayıda ve farklı tarzlarda albümlerin yayınlandığı bir dünyada "en iyisi şudur, ikincisi budur, 21.'si de odur" demek istemiyorum açıkcası. Bir yıl içinde binlerce, hadi olmadı yüzlerce klasik müzik, caz, pop, rock, folk, elektronik müzik, disko, dans, trance vs vs vs albümü yayınlanıyor. Hangisi daha iyi? Bir liste yapınca hangilerini biliyoruz da diğerlerine göre kıyaslıyoruz? O yılın caz albümleri ile dubstep albümleri aynı listede, aynı kefede tartılabilir mi? Bu durumda, dinlediğim şu kadar caz albümü için ayrı bir liste, dinleyebildiğim kadar dubstep albümü için ikinci bir liste, bir de Avrupa veya Kuzey Amerika'da (ve başka bir iki yerde) yayınlanan "hür ve kabul edilmiş indie-rock, elektronik müzik ve benzeri türlerde albümler" için üçüncü bir liste mi yapmam lazım? Hoş, dubstep de aslında bu "hür ve kabul edilmiş" kategorisine kenardan dahil edilebilir. Peki yerli albümleri ne yapacağız? Yerli ve yabancı albümlerin listelerini ayırıyoruz, yerlileri ayırmayıp da ortak bir liste yaparsak oraya hiçbir yerli albümün giremeyeceğinden mi çekiniyoruz? Çekinmiyorsak, en iyi albümler listemizde yerli albümleri de değerlendiriyor muyuz acaba?

Böyle sorular geliyordu aklıma. Ama aslında en basiti, oturup yıl boyunca neleri sevmişim diye arşivi karıştırp bir de onları sıraya sokmak süper gereksiz bir külfet olarak geliyor bana. Ben yapmayacağım, siz de yapmayın etmeyin, mutlu olun. Bırakın dağınık kalsın :)

PS: Demin aklıma geldi, bir de "bir albüm ne zaman yayınlanmış sayılır" sorunsalı var - şaşırmayın, şöyle oluyor: albümü siz ilk kez Pitchforkmedia üzerinden ABD'de yayınlandığı zaman duymuş olabilirsiniz ama aslında ilk kez iki sene önce İsveç'teki küçük bir plak şirketinden çıkmıştır. Peki bu durumda bu albüm 2008'in mi 2006'nın mı en iyi albümleri arasında olmalıdır?? Neyse işte...

Hiç yorum yok: