14 Ocak 2009

13 Ocak - Eurosonic 2009'dan seçmeler


Önümüzdeki perşembe, cuma ve cumartesi günü Hollanda'da Noorderslag / Eurosonic festivali gerçekleşecek. Bu blog'u eskiden beri takip edenler bilir Eurosonic'i ne kadar çok sevdiğimi. Ama bu sadece şahsıma özel bir ilgi sevgi değil, Eurosonic özellikle son yıllarda Avrupa'da, hatta dünyada alternatif popüler müziğe yön veren etkinliklerden biri haline gelmiş durumda. Yılın ilk büyük showcase etkinliği olduğu için parlamak üzere olan birçok isim yılın ilk konserini burada veriyorlar, burada tanınmaya başlıyorlar. Ayrıca bu etki sadece tek yönlü değil, yani sadece "ünlü olacak" isimleri sahneye çıkarmakla kalmıyor, yer verdiği kimi tanınmamış isimler de Eurosonic'in gazı ile başlarını alıp gidiveriyorlar! Geçen seneden örnek vermek gerekirse, (ülkemizde de izlediğimiz) The Dø ve The Ting Tings ilk gruba, Sonny J ve The Bloody Beetroots ise ikinci gruba örnek olarak verilebilir. Ve tabi bu örnekler arttırılabilir de.

Son iki yıldır bizzat katılıp takip ettiğim bu güzide etkinliği bu sene çeşitli sebeplerden uzaktan takip etmek durumundayım. Açıkcası bunu (biraz da "uzanamadığım ciğer" hissiyatı ile) "zaten bu seneki program biraz zayıf" diyerek kendime kabul ettirmeye çalışıyorum! Ama ne olursa olsun programda yine birbirinden güzel isimler ve konserler var.

Önce zaten belli bir oranda ünlü olan ve daha çok festivale seyirci çekme amacıyla programa dahil edilen isimleri bir geçelim: Açılışı yapacak olan Zita Swoon, The Rakes, Diskjokke ve tercihinize göre bir iki isim daha... Dediğim gibi, bu sene bu anlamda daha az isim var. Ama tabi bunun bir showcase festivali olduğunu, yani yeni isimlerin sahne aldığı ve müzik profesyonellerine yönelik bir etkinlik olduğunu unutmamak lazım. Bu yüzden esas zenginlik bilinmeyen isimlerde. Hemen dünkü programda çaldıklarımdan da bahsederek üzerinden geçelim:

I Blame Coco (Coco Sumner): Sting'in kızı - kısaca bu bile yeterince ilginç, özellikle müzik basını için. Ama 17 yaşındaki Coco'nun sesi de, şarkıları da çok güzel aslında. Yani babasının yüzünü kara çıkartmayacak kalitede, Emiliana Torrini ile Kate Nash arasında bir yerlerde.

First Aid Kit: Fleet Foxes'ın "Tiger Mountain Peasant Song" şarkısına yaptıkları cover ile ünlendiler, İsveç'ten çok şeker bir folk grubu (Eurosonic'ciler anahtar kelimeler arasında "camp fire"ı kullanmış, pek isabetli)
Hellsongs: Bence Eurosonic'in bu seneki en espirili grubu - Blackened, Seasons In The Abyys veya Run To The Hills gibi heavy metal klasiklerini alıp Nouvelle Vague tadında folk yorumlarla seslendiren (ve bunu oldukça da başarılı yapan) Norveç'li bir grup bu. Bir nevi black metal'ci Norveç'lilerin günah çıkarması! Kesinlikle bir dinlemenizi tavsiye ederim.

Bunlar dışında, daha önce geniş şekilde bahsettiğim Bonaparte, Fransa'dan yeni bir Phoenix vakası olarak Neimo ve Norveç'ten Erlend Oye destekli Kakkmaddafakka'yı da sayabiliriz bu yeni yıldızlar arasında.

Ve tabi bir de İngiliz "the next big thing" grupları var: "Arctic-Monkeys-sonrası" gruplardan Twisted Wheel, Baddies, General Fiasco gibi birçok taze-yıldız da sahne alıyor Eurosonic'te. Ama aralarında en güzeli herhalde son dönemlerde hızla yükselen White Lies olsa gerek, sadece gürültülü gitarlardan oluşmayan müzikleri ile benim de favorilerimden bu çocuklar. Bir de Micachu & The Shapes'i önerebilirim, tek yönlü olmayan, değişik tarzları karıştıran müzikleri ile takip edilmeye değer bir grup - unutmadan, bu ay Plan B'nin kapağındaydılar..

Bitirmeden elektronik müzik ve DJ'ler alanında da bir iki isme değineyim: Aslında geçen senenin
yıldızlarından olan Fransız DJ ve prodüktör Yuksek, herhalde Eurosonic'in en heyecanla beklenen DJ'lerinden biri olacak (benim favorilerimden biridir zaten, bilmem belirtmeye gerek var mı?) Yine DJ/prodüktör alanında yeni parlayan isimlerden biri, Fake Blood da sahne alıyor Eurosonic'te, onu da kesinlikle tavsiye edebilirim, electro-rave sound'una çaktırmadan trance melodilerini sokup bir de bunu cool gösterebilecek kadar başarılı bir isim kendisi! İngiliz plak şirketi Warp'ın gecesinde sahne alacak The Big Pink ise eski kafa IDM ile Dubstep arasında, ama çok taze ve güçlü bir elektronik müzik yapıyor, eskilerden Leftfield ile yenilerden Maps'i aynı anda hatırlattı bana.

Bu arada, festivalin bütün programını da buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Son olarak, bu sene oraya gidecek arkadaşlara iyi eğlenceler diliyorum, bir iki tanesini festival sonrasında stüdyoya sokup sorgulayabilirim :)


13 Ocak 2009 Alçak Basınç

Hellsongs We're Not Gonna Take It
First Aid Kit Cross Oceans
Twisted Wheel She's A Weapon
Moriarty Private Lily
Coco Sumner I Blame Coco
Mutiny On The Bounty Chico Y Consuela
Russian Red Cigarretes
Micachu And The Shapes Golden Phone
Kakkmaddafakka Crazy On The dancefloor
Aeroplane Whispers feat. Kathy Diamond
The Big Pink Too Young To Love
The Kills Cheap And Cheerful (Fake Blood Remix)
Zeigeist Wrecked Metal
White Lies Farewell To The Fairground
Bonaparte Lvdngrslvngklls
Neimo Echoing Pixels
Cocoon Vultures
.

6 yorum:

Sheed dedi ki...

bi an "crazy on the dancefloor"u hiç dinleyemeyeceğiz sandım program sırasında :) şaka yapıyorum, bu haftaki liste çok çok güzeldi.. sting'in kızından hiç haberim yoktu mesela.. güzel oldu, güzel..

Adsız dedi ki...

akşam hç müzik dinleyesim yoktu ama radyoyu bi açtım sayenizde Eurosonic'i duymuş oldum :)

Özellikle First Aid Kit'in Cross Ocean's şarkısı çok hoşuma gitti teşekkür ederim:)

Harun İzer dedi ki...

sheed: çok teşekkürler, ben de farkettim biraz parçanın içine ettiğimi ama fırsatı bulmuşken konuşayım dedim işte!

adsız dinleyicimize de çok teşekkür, sevgiler :)

HS dedi ki...

sorgu mu? hahahah : )

Mongrel, Hollywood Mon Amour ve diğerleri... Çok heyecanlıyız! Güzel haberlerle gelicez umarım :D

Harun İzer dedi ki...

sorgu evet, ergenekon-style :P

HS dedi ki...

ooo cool! : )
efenim birazdan biz yola çıkcaz. engin bilgilerle size geri döneriz :P