31 Mayıs 2008

27 Mayıs - Hayvanlar Alemi ve Mira

Bu sefer güncelleme biraz vakit aldı, yine hızlı bir hafta idi. Aslında bu güncellemeleri programdan önce koymak istiyorum ama o zaman da aşağıdaki dinleme linkini veremem... Neyse, onu bırakalım bir kenara bu haftaki gruplar üzerine iki çift laf edelim:

The Young Knives, tam örnek alınacak rock grubu işte!

The Young Knives
... Bilmiyorum farkettiniz mi ama adamlar 2008'in en güzel rock albümlerinden birini çıkardı. Yeni birşey yok ama çok keyifli bir albüm, güzel de şarkı sözleri, ikinci albümünde olgunlaşmış bir grup ve en önemlisi rockstar gibi görünmeyen grup üyeleri!!! Turn Tail single'ı yayınlanmış geçen hafta ve klibini de izledim - tam anlamıyla bir Terry Gilliam veya Marc Caro filmi gibi olmuş, oldukça etkileyici geliyor insana (seyretmek isteyenler şuradan istedikleri boyutta seyredebilirler: link)

Bu haftanın iki önemli grubu Türkiye'den. İlki Hayvanlar Alemi, kendilerine şans eseri myspace'de rastladım ve ilk oradan dinledim müziklerini. Ankara'lılar, 1999'dan beri müzik yapıyorlarmış. Hatta 2004'ten bu yana bir sürü EP falan yayınlamışlar, tabi daha çok underground yöntemler ile.. En son EP'lerinin adı Hayvan Resort, dört parçadan oluşuyor ve myspace sayfaları veya Last Fm üzerinden indirebiliyorsunuz. Çok güzel müzikler, Baba Zula ve Replikas gibi 90 sonrası Türk alternatif rock gruplarının çizgisinde ama kendine has başarılı bir çizgisi var grubun, hafif psychedelic, biraz İskandinavya'nın post-rock gruplarını da andırıyor. Kayıtları da çok başarılı. Keşke bir ara İstanbul'a gelseler de kanlı canlı seyretsek (çabalayacam bu konuda).

Haftanın diğer yerli grubu ise Mira idi. Aslında Mira biraz daha şanslı bir ekip zira albümleri "Eve Dönmeliyim" Electrip etiketiyle piyasaya çıktı bile. Grup iki kişiden oluşuyor, Miray Kurtuluş ve Portecho'dan Tan Tunçağ. Grubu ilk kez İF film festivalinin açılışındaki kısa konser/performanslarında dinlemiştim - görseller ve müziğin uyumu gerçekten çok keyifliydi. Albümleri de Portishead ve 90'lar trip-hop tarzının günümüze uyarlandığı, teknik olarak çok başarılı bir çalışma olmuş. Ancak bununla birlikte içime sinmeyen bazı noktalar da oldu açıkcası. Vokallerin biraz geri planda, hep bir kısık ses edası ile olması belki... Yine de güzel bir başlangıç albümü, gelişerek devamının gelmesini diliyoruz. (Ufak bir not - demin Mira'nın ghetto fotoğraflarını gördüm myspace'de ve o konserlerini de dinlemem lazımdı diye düşündüm, albüme göre çok daha güçlü bir performans imiş gibi görünüyor)


27 Mayıs 2008 Alçak Basınç

Holy Fuck Lovely Allen (Riton Rerub)
The Shortwave Set Sun Machine
Gerling Ghost Patrol
Hayvanlar Alemi Bahar Patlatan
Paul Simon Me And Julio Down By The School Yard
Ben Gibbard & Andrew Kenny You Remind Me Of Home
Joanna Newsom Peach, Plum, Pear
Mira Son Melodi
Minotaur Shock Vigo Bay
British Sea Power No Lucifer
The Young Knives Turn Tail
Subtle The No
Atlas Sound River Card
Noah And The Whale 5 Years Time
Hot Club De Paris Clockwork Toy
Alex Gopher The Game (Flairs Remix)

1 yorum:

Radnor dedi ki...

hayvanlar alemi gerçekten pek hoş, istanbul sahnesinde olsalar şimdiye kadar baya meşhur olurlardı eminim,

ayrıyetten bir de mira'nın "eve dönmeyeliyim -wonderstar remix'ini dinleyiniz derim, harika vallahi de billahi de