02 Aralık 2008

2 Aralık - School Of Seven Bells

Bu haftaki programın açılış parçası benim için oldukça şaşırtıcı idi. Normalde remix denilen şey rock parçalarına falan yapılır, şarkılar daha bir elektronik hale getirilir ya, bu sefer tam tersi olmuş. Fransız electro'cu Yuksek'in en son bombası, oldukça enerjik ve "Ed Banger-esque" bir parça olan Tonight, yine Fransız bir folk grubu The Bewitched Hands On Top Of Our Heads tarafından elden geçirilmiş ve ortaya sağlam bir folk marşı çıkmış! Fatboy Slim'in Praise You'sunu veya Chemical Brothers'ın ikinci albümündeki bir parçayı hatırlatıyor bana. Bunu bir yerlerde kullanacağım kesin.

Diğer güzel bir keşif, School Of Seven Bells oldu sanırım. Yine bir Brooklyn vakası, İngilizleri çıldırtacaklar herhalde yakında. Bu seferki grubunuz şehrin dream-pop kanadından - gördüğüm kadarıyla Brooklyn bunun için iyi bir seçim. Grubun albümü, kadrosunda Matthew Dear veya Dabrye gibi sıkı elektronik isimlerin de yer aldığı Ghostly International plak şirketi tarafından yayınlanmış. Ama zaten Ghostly sadece elektronik gruplara yer vermiyor. Geçen gün Ychorus'da denk gelince tekrar hatırladığım Dykehouse gibi shoegaze/dream-pop grupları da var kataloglarında ve School Of Seven Bells de tam anlamıyla bunlardan biri. Uzun süre orada kalmak üzere mp3 player'ıma girdi bile şimdiden. Tatlı vokaller, rüyalarda gezinen gitarlar, kulağınızı okşayan kemanlar ve sadece ayağınız ile ritim tutmaya yetecek kıvamda ritimler... Dinlerken 80'lerin ünlü 4AD gruplarından Cocteau Twins kadar Stereolab veya erken post punk sound'u geliyor aklıma.

Son olarak bu ge
ce sanırım Radyo Eksen'de şimdiye kadar çalınan en eski müzik eserini çalarak bir rekor kırdım - 1919 yılından bir Stravinsky klasiği, Ateş Kuşu (Firebird) Süiti'nden ünlü Infernal Dance Of King Kastchei bölümünü çaldım. Tür olarak "klasik müzik" ama aslında hiç de klasik olmayan bir klasik müzik, moden müziğin başlangıçları... İlginç bir dipnot, bu balenin ilk icrası öncesinde başrol teklifi alan dünyaca ünlü bir balerin, dinlediği müziği "tahammül edilemez" bulduğu için teklifi geri çevirmiş. Bu olay günümüzden de sadece 100 yıl önce gerçekleşiyor. Müzik algısı o zamandan bu yana ne kadar değişmiş, varın siz tahmin edin. Bu ara böyle şeylere pek meraklıyım sanırım.


2 Aralık 2008 Alçak Basınç

Yuksek Tonight (The Bewitched Hands On The Top Of Our Heads Cover)
The Prodigy Invaders Must Die
Mercury Rev
Senses On Fire (Fujiya And Miyagi Remix)

The Operators
B-Line

The Killers
Joy Ride

School Of Seven Bells
Half Asleep

High Places
Vision's The First

Ane Brun
Big in Japan

La Maison Tellier
Killing In The Name

Bloc Party
Signs

Metronomy
Holiday

Neon Neon
I Lust You (feat. Cate Lebon)
David Byrne & Brian Eno Poor Boy
Tonto's Exploding Headband
Ferryboat
Igor Stravinsky Infernal Dance Of King Kastchei (The Firebird Suite)
.

4 yorum:

Sarp* dedi ki...

prodigy de bayaa justice dinlemis son bi kac senedir belli ki ( :

Harun İzer dedi ki...

aslında does it offend you yeah'yi hatırlatmıştı bana ve biraz araştırınca gördüm kü yeni prodigy albümünün prodüktörleri arasında DIOYY'den James de varmış (Invaders Must Die'ın prodigy parçası olduğunu bilmesem direk DIOYY diyebilirdim, o derece)

nóiway dedi ki...

bu kaydın linki hatalı olmuş harun bey (:

kalite kontrol müdürünüz
gencer

Harun İzer dedi ki...

argh! düzelttim şimdi :)