03 Aralık 2008

Remix? Cover?

Remix nedir, cover nedir? Cover lafının türkçesi nedir herşeyden önce? Evet bu aralar pek bir eleştirelim ve işin kötüsü etimolojiye de meraklıyım (ayrıca kompleksliyim, `ekşi sözlük` yazarıyım). Hukukçu olmaktan gelen alışkanlıklar sanırım...

Cover'ı herhalde yorum diye Türkçeleştirmek doğru olur. Remix'in türkçesini cidden bulamıyorum... Tanımlara geri gelirsek: Bir parçayı bir başka müzisyen tamamen kendi imkanları ile tekrar icra ederse bu cover (yorum) olur. Asıl parçadan unsurlar kullanılarak yapılan yeni versiyona ise remix denir. Oldukça basit bir ayrım aslında, neden dert ettiysem.

Cover yapmak için elinize bir gitar alsanız da olur, senfoni orkestrası toparlatıp çaldırsanız da. Remix için çoğu zaman adam gibi bir stüdyo ortamı (en azından bir bilgisayar falan) ve orijinal kayıtlar gereklidir. Tabi remix yaparken aslında bir başkasının eserini "işliyor" olduğunuz için eser sahibinden izin almanız da gerekir (teorik olarak).

Miller Music Factory
'de "cover" bölümüne yapılan başvuruları incelerken bu konu sıkça geldi aklıma. Başvurular arasında iki konsepti birbirine karıştıran, Madonna remix'leri yapıp cover bölümüne gönderenler falan vardı. Sayıları da hiç az değildi. Katılma şartlarını hiç okumamış bile olsa, insan cover ile remix arasındaki farkı bilmez mi diyordum kendi kendime, demek bilmemek mümkünmüş.

1 yorum:

İdil Elveriş dedi ki...

Hastayim bu hallerine Harun yaa...:-) her zaman tekrarlarim: "legal education is a disability". ama bence şimdi olayin olumlu tarafina bakalim. bilmedigim bir seyi ogrenmis oldum. dolayisiyla bence sen bir glossary yap. veya frequently asked music terms. sayfaya baktikca gorelim/ogrenelim. rilo more advanterous'i dinliyorum su an:-)