22 Aralık 2010

21 Aralık - Ginger Ninja

İlk parça müthişti bu akşam, geçenlerde keşfettim bunu. Fatboy Slim'in sample aldığı şarkılardan biri, bilmiyordum hiç. Hoş, Fatboy'un neredeyse bütün şarkıları bir yerlerden alınmış sample'lar içeriyor zaten, adamın olayı bu. İyi bir DJ olması (eskiden en azından) ile de alakalı bu; iyi bir DJ kulağı, neyi nereye bağlayacağını bilir. Bir röportajında bu konudaki bütün taktiklerini de açık etmiş kendisi, sample alacağı müzikleri seçerken nelere dikkat ediyor mesela?

Bir kere grubun saçına sakalına bakıyormuş ("if they've got long hair and beards, and look like they smoke pot, they're likely to make better records"). Sonra renklerine ("especilally those big bands with eight of them in, half white, half black and look like they all take acid"). Plakların az bilinen garip plaklar olması da önemli ("the more obscure the better, because you have to pay less for the samples") (!!!). Son olarak yılı da önemli tabi ("1970-1975, those are the best times, because before that the drum sounds weren't very tight. And then after 1977 because disco came in and everything went shit"). Biraz fazla "dobra" olmuş bazı yerlerde ama tabii "garip ama gerçek" bir bağlantısı var bütün dediklerinin :)

Unutmadan, yeni keşfettiğim şu sitenin linkini de vereyim, sample avcıları için ideal: whosampled.com

Bu kadar "tarihi gelişim" yeterli, zira bu program aslında çok da güncel bir program oldu. İngiliz yeni yetmeler The Vaccines, Oneothrix Point Never ikilisinin diğer grubu Games, Brooklyn'in yeni medar-ı iftiharı (ve Yekta Kopan'ın yıl sonu listesinde bile yer alan) French Horn Rebellion ve Fransız ikili Curry & Coco güzel yeni ekiplerimizden bu hafta. Ben aralarından Danimarka'lı "Whitest Boy Alive" diyebileceğim Ginger Ninja'yı biraz öne çekmek istiyoru ama: Wicked Map isminde çok güzel bir albümleri var. Memleketleri Danimarka ve Hollanda'da bayağı popülerler, Kopenhag'da Vega'yı ağzına kadar doldurabiliyorlar mesela. Montreux Jazz Festival ve Lowlands gibi önemli festivallere katılmışlar geçen yaz, yakında da Noorderslag Eurosonic'de sahne alacaklar. Oradaki performanslarına da bağlı olarak 2011'de isimlerini sıkça duyabiliriz, benden söylemesi!


21 Aralık 2010 Alçak Basınç


Just Brothers Sliced Tomatoes
Cee Lo Green It's OK
Girls Heartbreaker
Ginger Ninja Sunshine
The Vaccines Wreckin' Bar (Ra Ra Ra)
The Fresh & Onlys All Shook Up
White Hinterland Moon Jam
Shearwater Black Eyes
Charlie Alex March Cortot No.6
Ceephax Acid Crew Cedric's Sonnet
French Horn Rebellion This Moment
Curry & Coco Top Of The Pop
Crystal Fighters Plage
Games Planet Party
Dom Living In America
Ben Folds & Nick Hornby Levi Johnston's Blues
Robyn Indestructible (Acoustic Version)
Emeralds Now You See Me 
.

1 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.