17 Mart 2009

17 Mart - SXSW

Batıda müzik dünyasının en büyük "keşif festivallerinden" (hatta aslında en büyüğü) SXSW, yarın (çarşamba) başlıyor.

Baharda açıkhava festivalleri sezonu açılmadan önce yapılan en önemli müzik sektörü buluşmalarından biri olan SXSW (veya açık adı ile South By Southwest) Texas'ın başkenti Austin'de gerçekleşen çok önemli bir etkinlik. Festival aslında üç ayaklı bir etkinliğin ayaklarından biri, diğer ikisi ise bir film festivali ve interaktif festival denilen internet vb. üzerine yoğunlaşmış festival. Ama en başta müzik festivali olarak başlamış SXSW ve halen en önemli ayağı bu. Toplam beş gün boyunca, 80 küsür mekanda gerçekleşiyor konserler. 80 mekan ne demek diye duruyor insan, Avrupa'daki çoğu baba festivalde sahne alan grup sayısı anca bu kadardır, burada mekan sayısı olmuş bu. Peki sahne alan toplam grup sayısını merak ediyor musunuz? 1.100! Yazı ile bin yüz :)

Her neyse, şimdi istatistiklere boğup işin özünü kaçırmayalım (adamlar kantarın topuzunu kaçırmış olsalar da...) Sonuçta bu olay bir keşif festivali dedik, ne kadar çok yeni grup, o kadar iyi. Doğal olarak daha çok Amerikalı gruplar sahne alıyor ama Avrupa'dan da çok sayıda grup var, keza Güney Amerika da yoğun şekilde yer almış (Türkiye'den pek bir grup yok). Tam anlamıyla bir pazar yeri havası. Çoğu grup beş gün boyunca iki üç kere sahne alıyor aslında. Ayrıca müzik türü olarak da esasen rock ve elektronik müzik ağırlıklı ama daha az sayıda olmakla beraber her türden müzik grubunu izlemek mümkün; hip-hop, country, caz, etnik müzikler, deneysel müzikler, klasik müzik! Ve tabi bolca da DJ etkinliği var.

Etkinliğin yapısı itibariyle pek fazla büyük grup yok ama bir iki sahnede sağlam bazı ekipler de çıkmıyor değil. Festivalin en büyük sahnelerinden La Zona Rosa'da sahne alacak isimler hiç de fena değil: Tori Amos, Primal Scream, Gabriela Cilmi, DJ Pete Tong... Ayrıca festival son dönemin en önemli indie gruplarını da kaçırmamış: Glasvegas, Late Of The Pier, School Of Seven Bells, Miami Horror ve tabiki White Lies!!!

Haliyle ben de bugünkü programı SXSW festivaline ayırdım. Kimisi daha önce programda yer verdiğim gruplar, kimisini dinlemiş ama programda çalmamıştım. Ama şu programda çaldıklarımın en az yarısı da hem programa hem de bana yeniydi. Americana sound'lu hoş parçaları ile Wild Light, saçma sapan isimleri ve hoş electro-pop sound'ları ile Natalie Portman's Shaved Head, neredeyse metal sayılabilecek olan (yoksa zaten sayılıyor mu?) Turbowolf, garip isimleri ile olduğu kadar garip ritimleri ile dikkati çeken BLK JKS ve gümbür gümbür basları ile bir anda kalbimi kazanan Kanada'lı Mother Mother. Evet, bugün hiçbir şey yapmasanız gidip şu Mother Mother'ın Body Of Years'ını bir dinleyin derim. Veya isterseniz SXSW web sitesinden de indirebilirsiniz.


17 Mart 2009 Alçak Basınç

Ra Ra Riot
Ghost Under Rocks (Passion Pit Remix)

Casxio
Seventeen

Mother Mother Body Of Years
The Boat People
Unsettle My Heart

Blitzen Trapper
Saturday Nite

Ladyhawke Magic
BLK JKS Summertime
Wild Light
California On My Mind

The Airborne Toxic Event
Sometime Around Midnight

We Have Band
Oh (Andrew Friendly Fires Remix)

The Twelves
Works For Me

Natalie Portman's Shaved Head
Slow Motion Tag Team

Turbowolf
Ghost Hunt

Beach House
Heart Of Chambers

Telekinesis
Coast Of Carolina

Les Handclaps
Cacti Are Delicious Fruit

.

Hiç yorum yok: