25 Haziran 2006

Adem – Homesongs

Adem – Homesongs (Domino Records / Kod Müzik)
(Roll, Haziran 2004)

O sıralar biraz yalnızsanız, hava biraz soğuk biraz kapalı ise, sokakta melankolik bir şekilde tek başınıza yürüyorsanız dinlemek isteyeceğiniz türden müzikler vardır. İnsanın yalnızlığını, hüznünü tamamlayan, içinde bulunduğu ruh halini en etkileyici şekilde kendisine geri yansıtan müzikler… Veya evinize girip kapıyı kapattığınızda, bir köşede artık ne yapıyorsanız yaparken hayatınızın sakin arka planındaki müzik olmasını isteyeceğiniz türden bir şeyler. Bunlar hüzünlü veya yalnız şarkılar bile olsalar aslında mutluluk verici müziklerdir, hissettiklerinizi dolu dolu yaşamanızı sağladıkları için mutlu ederler insanı. Adem İlhan’nın müziği ‘Homesongs’ işte tam böyle bir şeyler kısaca, hüzünlü ama insanı mutlu eden bir hüzün…

Türk bir baba ve İngiliz bir annenin çocuğu olan Adem’in yarı Türk olma durumu belki bizler için ilginç olabilir ama kendisi esasen kült post-rock grubu Fridge’in elebaşlarından biri olarak tanınıyor. Aslında bu aralar Fridge ismini ‘Kieran Hebden’in (Four Tet) eski grubu’ olarak duymaya o kadar alıştık ki, bunun arkasında gerçekten bir grup ve başka bir beyin olduğu gerçeği biraz unutulmuş gibiydi. Adem’in solo albümünü dinleyince bu konuda biraz daha fikir sahibi oluyor insan. Gerçekten de Adem’in müziği Four Tet’in bilgisayar efeklerine ve işlenmiş seslere boğulmuş çarpıcı ‘folktronica’sının aksine, olabildiğine akustik, çocuksu ve sade. Küçük bir ev stüdyosunda kaydedilmiş bu müzik Neil Young – Johnny Cash’vari bir country müziği ile Steve Reich ve Eno gibi minimalist müzisyenlerin en tatlı, en dinlenebilir taraflarını birleştirmiş. Gitarların yanı sıra, glockenspiel, harmonium gibi insana huzur veren ne kadar ses varsa kullanılmış. Ayrıca Adem sıkça karşılaştırıldığı Kieran’ın aksine şarkı da söylüyor ve bunu oldukça güzel yapıyor. Albüm sakin başlıyor ama çaktırmadan coşkunlaşan bir iki parça da yok değil. Özellikle dördüncü parça ‘Gone Away’ ve bundan sonra gelen ‘These Are Your Friends’ (albümün en güzel parçalarından biri aynı zamanda) belki kabaran elektro gitar sesleri içermiyor ama bir Mogwai veya Explosions In The Sky etkisi yaratabiliyor insanın üzerinde, öyle sakin sakin dinlerken birden bire kendinizi Adem ile beraber sokağın ortasında bağırırken bulabilirsiniz (kulaklıkların başlıca zararları!!!)

Bütün bu güzellemeler bir yana, albüm kesinlikle kendini çok ön plana çıkaran bir yapıda değil; mütevazi, köşede kenarda kalmış, eline gitarı ve yanında şarabı ile hüzünlü şarkılar söyleyen avare bir ozanın müziklerine benziyor daha çok. Hani bestelerdeki o özen ve hassasiyet olmasa, sıradan bir demo kaydı gibi bile ele alınabilir. Adem de kendi farkını burada ortaya koymuş zaten, kendi ev stüdyosunda gerçekleştirdiği kayıtlar gerçekten teknik olarak kusursuza yakın güzellikte. Sadece bir gitar akorundan girerek oluşturduğu yapı, parçaların sonunda bir senfoni orkestrası havasına bürünebiliyor.

Adem, tek kişilik bu mütevazi ev hali müziğini yollara da taşımayı ihmal etmiyor bu arada. Mart ayı sonunda yayınlanan Homesongs’dan ilk single (These Are Your Friends) İngiltere’de Mayıs ortalarında yayınlandı ve yaz aylarında yoğun bir turne programı şimdiden kesinleşmiş durumda, tabi ağırlıklı olarak İngiltere ve Avrupa çevresinde. Geçen ay ülkemizde olan Kieran’dan duyduğumuza göre Adem ile Kieran Fridge’in yeni albümü için bazı çalışmalara başlamışlar. Ama ne yeni bir Fridge albümü ne de başka bir şey, Adem’in Homesongs’u yalnız başınıza geçireceğiniz geceyarısı mesaileri için mükemmel bir seçim olabilir.

Hiç yorum yok: