25 Haziran 2006

Savaş Çocukları İçin Acil Albüm

Savaş Çocukları İçin Acil Albüm
(Radikal, 18/09/2005)

Radiohead, Coldplay, Gorillaz, Kaiser Chiefs gibi İngiliz rock'çılar 'savaş çocuklarına' yardım için stüdyoya girdi ve bir günde 'Help: A Day In The Life' albümünü ortaya çıkardı

İSTANBUL - Bundan bir 10 yıl öncesine gidelim: 1995'te çıkan bir albüm beklenmedik bir başarıya imza atmıştı. İşin ilginci, bu tek bir sanatçıya ait bir albüm de değil, bir derlemeydi. 'Help' isimli albüm Radiohead'den Orbital'e, The Boo Radleys'den Stereo MCs'e varana kadar dönemin en güzel müzisyen ve gruplarının albüm için kaydettikleri parçaları içermekteydi. Kayıtları 4 Eylül'de başlayan albüm, rekor bir sürede, dört günde tamamlanmış ve CD olarak 9 Eylül 1995'te piyasaya çıkmıştı. Hatta albümün bir an önce piyasaya çıkmasını sağlamak için kapağında parçaların isimleri bile yer almıyordu.

Radiohead'in iki yıl sonraki 'Ok Computer' albümünde de yer alacak olan ünlü 'Lucky' parçası ile Paul McCartney, Paul Weller ve Noel Gallagher'in birlikte söyledikleri 'Come Together' albümün hit'lerindendi. Fakat belki de en önemlisi, albümden elde edilen bütün gelirin Bosna'da savaştan etkilenen çocuklara yardım etmek amacıyla War Child (Savaş Çocuğu) isimli uluslararası yardım örgütüne bağışlanıyor olmasıydı. Daha ilk gününde 71 bin adet satan bu albüm, War Child'a yaklaşık 1 milyon 250 bin sterlin civarında bir bağış toplanmasını sağladı.

İlk albümün yayımlanmasının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra, ağustosta yeni bir 'Help' albümü yayımlanacağı haberleri gelmeye başladı. O zamanların heyecanı tekrar canlandı tabii, ne de olsa ilk 'Help' CD'si uzun bir dönem boyunca CD player'ların yanı başından ayrılmayan, hâlâ bile zevkle dinlenebilen bir albümdü. Bu sefer bütün sanatçılar kayıtlarını tek bir günde (8 Eylül) tamamlayacaktı ve albüm ilkiyle aynı tarihte, yani 9 Eylül günü internetten indirilebilecekti. Takip eden haftalar içinde CD olarak da yayımlanacak olan albümden elde edilecek tüm gelirler yine War Child'a bağışlanacaktı, özellikle de Irak ve Afganistan'daki savaşlardan etkilenen çocuklara yardım ulaştırmak amacıyla.


İnternetin 'en hızlı'sı
Gerçekten de 'Help: A Day In The Life' ismindeki yeni albüm planlanandan birkaç saatlik bir gecikme ile 9 Eylül günü akşamüstü vakitlerinde internetten satışa sunuldu. Geçen pazartesi gününe kadar da 4 bin adetlik bir internet satışı ile şu ana kadar en hızlı satılan 'internet albümü' olduğu söylenmekte. Tabii bunda albümdeki star isimlerin de etkisi büyük olsa gerek, zira kadro açısından bu albüm ilkinden aşağı kalmıyor. O zamanki ekipten Radiohead ve Manic Street Preachers'ın yanı sıra, güncel Brit-rock'ın birçok popüler ismi de albümde yer alıyor: Gorillaz, Belle&Sebastian, Damien Rice, Bloc Party, Kaiser Chiefs. Ayrıca Sudanlı hip-hop yıldızı Emmanuel Jal ve Malili grup Tinariwen gibi dünya müziğinden isimleri de görüyoruz. Kadroya son saniyede katılanlar da var; Mercury ödülü sahibi Anthony &The Johnsons'ın Anthony'si John Lennon'a ait bir parçada Boy George ile düet yapmış. Bu arada tüm bu grupların kayıtlarını dünyanın dört bir yanından gönderdiklerini belirmekte fayda var. Mesela Gorillaz çalışmasını Hong Kong'dan yollarken, turnede olan Kaiser Chiefs ise Berlin'de sadece üç saatliğine bir stüdyoya girerek bu işi halletmiş.

Albümde herkesin merakla beklediği açılış parçası Thom Yorke'un piyanosu başında seslendirdiği hoş bir ballad olan 'I Want None Of This'. Daha sonrası ise bazen hızlı bazen yavaş, ama çoğu zaman sosyal içeriği yoğun, hafif melankolik bir havada devam ediyor. The Zutons'un 'Hello Conscience'ı, Kaiser Chiefs'in 'I Heard It Through The Grapevine' parçası, ama özellikle de Manic Street Preachers'ın 'Leviathan'ı albümün en hareketli ve eğlenceli parçaları. Diğer taraftaysa The Magic Numbers'ın 'Gone Are The Days' parçası ve Gorillaz'ın Uzakdoğu tütsüleri kokan eseri 'Hong Kong' hafif hüzünlü, hafif melankolik havaları ile dikkati çekenlerden. Ancak albümün belki de en büyük zaafı, rock müziğine biraz fazla eğilmiş olması. İlk 'Help' albümünde Orbital, Portishead, The KLF, Andrew Weatherall gibi önemli elektronik müzikçiler de çok güzel eserlerle yer alırken, bu sefer bu kulvarda sadece Mylo'yu görebiliyoruz. Albümün kapanışını ise İngiliz rock müziğinin bir başka yıldız grubu yapıyor: 'How You See The World' parçalarının yeni bir versiyonuyla Coldplay!


Radikal gazetesi linki

Hiç yorum yok: